Recht op studiefinanciering

thumbnail

Ben je tussen de 18 en 30 jaar en voltijds student op het MBO, HBO of aan een universiteit, dan heb je recht op studiefinanciering. Voorwaarde is dat je minder dan 7 jaar aan het studeren bent. Vraag je studiefinanciering aan voordat je 30 bent, dan loopt de studiefinanciering ook na je 30e nog door.

Onderdeel van de studiefinanciering is de basisbeurs, de aanvullende beurs, het studenten reisproduct en een lening. Het studenten reisproduct is vooralsnog niet beschikbaar voor studenten op het MBO. Je hebt 4 jaar recht op de basisbeurs. Na deze 4 jaar kun je nog 3 jaar lang lenen. Verder heb je 4 jaar recht op het studenten reisproduct, plus 1 uitloopjaar.

Tot 1 september 2015 is de basisbeurs een zogenaamde prestatiebeurs. Haal je binnen tien jaar je diploma, dan hoef je de beurs niet terug te betalen. Doe je langer dan tien jaar over je studie, dan moet je de beurs terugbetalen.

Verliezen recht op studiefinanciering
Je verliest het recht op studiefinanciering wanneer je op jaarbasis teveel bijverdient. Voor 2014 geldt dat je maximaal € 13.729,80 mag bijverdienen. Zit je hierboven, dan moet je de studiefinanciering stopzetten. Doe je dit niet, dan moet je de studiefinanciering op een later moment alsnog terugbetalen. Ontvang je maar een deel van het jaar studiefinanciering, dan tellen je inkomsten in de periode dat je geen studiefinanciering ontvangt niet mee voor het totaal.

Ook wanneer je niet langer studeert of niet langer een voltijds studie volgt, verlies je het recht op studiefinanciering. Neem je een tussenjaar, dan moet je dus je studiefinanciering en studenten reisproduct stopzetten in deze periode.

Veranderingen studiefinanciering
Vanaf 1 september 2015 wordt de basisbeurs een lening. Dit wil zeggen dat je de beurs altijd moet terugbetalen, ook wanneer je de studie binnen tien jaar afrondt. De regels rond het aflossen van de beurs worden wel aanzienlijk versoepeld. Ontving je voor 1 september 2015 een basisbeurs die je moet afbetalen omdat je bijvoorbeeld je studie niet op tijd had afgerond, dan had je hier 15 jaar de tijd voor. De overheid kon maximaal 12% van je inkomen opeisen voor het aflossen van de beurs.

Met de nieuwe studiefinanciering verandert de afbetalingstermijn van 15 naar 35 jaar. Daarnaast hoef je maximaal 4% van je inkomen af te staan voor aflossing. Voor de studiefinanciering voor het MBO verandert er niets. Deze blijft een prestatiebeurs. Wel krijgen MBO’ers vanaf 1 september 2015 ook recht op een studenten reisproduct.

Geef een reactie

Back To Top