Wanneer schakel je een arbeidsrecht advocaat in?

Wanneer schakel je een arbeidsrecht advocaat in?

Binnen het vak rechten kun je je specificeren in allerlei verschillende niches. Arbeidsrecht is 1 van die niches. De naam zegt het al maar wat houdt het in? Een advocaat arbeidsrecht houdt zich eigenlijk bezig met alles wat op er op de werkvloer gebeurd. Het is dus niet zo dat een arbeidsrecht advocaat alleen de belangen van de werknemer behartigd. Zo’n advocaat kan net zo goed de belangen van een werkgever behartigen. Wanneer wordt zo’n arbeidsrecht advocaat nou ingeschakeld? En wat zijn de voordelen?

Met welke zaken heeft het te maken?

Als je twijfelt of je een arbeidsrecht advocaat in moet schakelen zijn er een paar dingen die je je af moet vragen. Wat is mijn situatie? Kom ik er zelf niet uit met mijn werkgever/werknemer? Zijn er bepaalde zaken waar je simpelweg gewoon niet genoeg over weet om het zelf op te lossen?

Arbeidsrecht is een breed begrip. Het is namelijk een iets dat valt onder alles wat te maken heeft met de wet- en regelgeving op de werkvloer. Het kan nogal verwarrend zijn welke zaken hier precies onder vallen. Daarom zetten we op een rij wat er allemaal onder dit begrip valt:

  • Het opstellen van de arbeidsvoorwaarden valt onder arbeidsrecht
  • Aansprakelijkheid bij ongelukken of een ongeval
  • Ontslag: het kan namelijk voorkomen dat je onterecht ontslagen wordt of op staande voet. Een arbeidsrecht advocaat kan je helpen in deze situatie
  • Loongeschillen: als er bijvoorbeeld te weinig loon wordt uitbetaald of als je te weinig betaald krijgt voor je baan. Of in geval van de werkgever: te veel loon
  • Reorganisaties, UWV procedures, schorsing, non-actief stellingen en andere geschillen.

De voordelen van een advocaat inschakelen

Meestal worden advocaten ingeschakeld omdat een advocaat het beste weet wie er in zijn recht staat. Je staat er met een advocaat niet langer meer alleen voor als werknemer of werkgever. Dit kan erg prettig zijn. Een van de voordelen van het inschakelen van een advocaat is dat een advocaat altijd zal proberen het beste te regelen voor jou. Het kan dus zijn dat een advocaat ervoor kan zorgen dat jij een (hogere) ontslagvergoeding kan krijgen of andere tegemoetkomingen kan krijgen. Daarnaast is het voor een advocaat makkelijker om zonder emoties een onderhandeling in te gaan waardoor je advocaat een betere uitkomst voor je kan regelen. Ook is het inschakelen van een advocaat prettiger omdat je een lange procedure kan vermijden.

Conclusie

Een arbeidsrecht advocaat staat dus klaar voor jou als werknemer of werkgever en kan zorgen voor een gepaste oplossing. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je onterecht of op staande voet bent ontslagen. Wanneer werkgever en werknemer het niet met elkaar eens kunnen worden kan een arbeidsrecht advocaat daar de perfect brug tussen zijn omdat een advocaat de juiste kennis en middelen heeft om het op te lossen. Daarnaast ga je met het inschakelen van een advocaat een lange procedure uit de weg en kan alles snel geregeld zijn. Ook komt daarbij dat de advocaat zonder emoties kan onderhandelen en een betere ontslagvergoeding voor je eruit kan halen.