Is het bedoeld of bedoelt?

Is het bedoeld of bedoelt?

Is het bedoeld of bedoelt? Het is een vraag die je vaak hoort en waar veel mensen hun keuze op baseren. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen deze twee woorden? In dit blogartikel leggen we het uit!

Wat betekend 'bedoeld'?

De betekenis van het woord "bedoeld" is duidelijk: het betekent "meer of minder opzettelijk". Het kan ook worden gebruikt als een vervanging voor "gemotiveerd". Daarom kun je zeggen: "Hij bedoelde het niet echt." of "Zijn opmerking was bedoeld als een grap."

Bedoelt met een 't'

"Bedoelt" is de verleden tijd van "bedoelen". Dit betekent dat je iets hebt gedaan met een bepaalde bedoeling. Bijvoorbeeld: "Ik bedoelde het niet zo." of "Het spijt me, ik bedoelde het niet om je te kwetsen."

Bedoelt met een 'd'

Naast de verleden tijd, is "bedoeld" ook een werkwoord. Dit betekent dat je iets aan het doen bent met een bepaalde bedoeling. Bijvoorbeeld: "Wat bedoel je precies?" of "Ik weet niet wat je bedoelt."

Kies een alternatief

Als je nog steeds niet zeker weet of je "bedoeld" of "bedoelt" moet gebruiken, is het misschien het beste om de volgende keer een ander woord te gebruiken. Soms is het beter om iets anders te zeggen dan precies wat je bedoeling is. Dit kan helpen voorkomen dat mensen verkeerd begrijpen wat je bedoelt.

Als je namelijk een synoniem kunt vinden, voor het woord waarvan je niet zeker weet of je het goed schrijft kom je niet alleen duidelijker over, maar je verspilt ook minder tijd aan het schrijven van het bericht en ben je dus ook sneller klaar.

Tot slot, onthoud dat er altijd uitzonderingen zijn op elke regel die hier wordt besproken. Zoals met alles in het leven, is oefening het sleutelwoord als het gaat om het onthouden van de verschillende betekenissen en gebruiken van bedoeld of bedoelt. Dit komt omdat je deze woorden vaak in verschillende contexten zult horen of zien, dus wees niet verbaasd als je ze een keer tegenkomt in een andere betekenis dan hier wordt besproken. Het is normaal en hoort bij de Nederlandse taal.

Dit was alles wat we je konden vertellen over bedoeld of bedoelt. We hopen dat dit artikel je heeft geholpen en dat je de volgende keer zult weten welk woord je moet gebruiken!