Beleggen of sparen?

Beleggen of sparen?

In dit artikel kijken we of je beter kunt beleggen of sparen. Verder leggen we wanneer je beter kunt sparen voor je huis, dan beleggen.

Hoewel beleggers over het algemeen niet blij zijn met de oplopende rente, omdat dit voor de beurs minder goed is, is een hogere rente wel fijn als je wilt sparen voor bijvoorbeeld een huis. Op dejongebelegger.nl vind je tips over beleggen, besparen en sparen! Je leest hier onder andere hoe je kan beginnen met beleggen en waar je veilig kan sparen tegen een hoge rente!

Sparen voor een huis

Het kunnen kopen van een huis is een financieel doel. Elk financieel doel kan bereikt worden door te sparen of door te beleggen, of natuurlijk een mix van beide.

Een huis kopen is dus een doel, we gaan ervanuit dat jij jouw huis zo snel mogelijk wilt kopen. Afhankelijk van hoe realistisch jouw droomhuis is, kan dit binnen enkele jaren of zelfs maanden. Maar het kan ook zijn dat dit nog even op zich moet laten wachten. Als jij jouw droomhuis binnen een kort termijn wilt hebben en zo snel mogelijk wilt aanschaffen, kan het verstandiger zijn om te sparen dan om te beleggen.

Hoe dan ook, een huis moet je zien als een financieel doel en het ook zo behandelen.

Veilig beleggen

Je kan naast sparen ook veilig beleggen. Veilig beleggen is niet beleggen zonder risico, maar wel met een minimaal risico.

Beleggen in goud en zilver

Goud "The King of Money and the Money of Kings" is al tijden gewild en waardevast, ook blijven edelmetalen maar stijgen in waarde. Ze worden doorgaans ook beschouwd als een van de beste hedges tegen inflatie en één van de beste manieren om te beleggen zonder risico.

Beleggen in vastgoed

Een van de meest populaire vormen van beleggen zonder risico beleggen in vastgoed en dat is niet zo gek, want een belegging in onroerend goed kent veel voordelen en is gezien de enorme waardestijging op het lange termijn zeker een vorm van beleggen zonder risico. In de afgelopen 10 jaar zijn de huizenprijzen in Nederland met 96% gestegen, bizar!

Kan jij nog geen huis kopen, maar wil je wel profiteren van de vastgoedmarkt? Kijk dan eens naar een alternatieve manier om te beleggen in vastgoed, namelijk door te beleggen in REITS.

Beleggen in obligaties

In obligaties beleggen is beleggen in een product met een laag risico (en laag rendement).

In tegenstelling tot andere soorten beleggingen, zijn de rendementen op obligaties vooraf bepaald en met een exacte einddatum. Er is een zeer laag risico aan verbonden en het rendement op obligaties is veel minder volatiel.