Omscholen? Zo doe je dat! Bekijk onze praktische tips!

Omscholen? Zo doe je dat! Bekijk onze praktische tips!

Is je werk niet meer naar je zin of heb je jouw baan verloren en ben je op zoek naar totaal iets anders? Dan kan omscholen uitkomst bieden. Maar eerlijk is eerlijk, omscholen is best spannend! Wat voor soort werk past bijvoorbeeld bij je? Welke diploma’s heb je nodig? En hoe pak je het solliciteren aan? Wij helpen je in dit blogartikel verder met praktische tips die je direct kunt toepassen.

Noteer wat je interesses zijn

Waarschijnlijk heb je van jongs af aan een droomberoep voor ogen waar je tot nu toe nog niks mee hebt gedaan. Meestal geeft dat gevoel aan wat voor beroep het beste bij jou past. Verdiep je dus in dat beroep en probeer via je netwerk een meeloopdag te regelen, zodat je kunt ervaren hoe het werk in de praktijk is.

Geen idee welk beroep bij je past? Doe dan een beroepentest. Online zijn er diverse testen die je gratis kunt doen.

Breng vaardigheden en diploma’s in kaart

Dat je interesse in een beroep hebt is belangrijk, maar om het werk te kunnen doen zijn vaardigheden natuurlijk onmisbaar. Breng dus in kaart wat jouw vaardigheden zijn en welke vaardigheden je nodig hebt om het gewenste beroep te beoefenen. Op die manier zie je waar er nog werk aan de winkel is.

Naast vaardigheden zijn diploma’s belangrijk. Onderzoek welke diploma’s je nodig hebt en welke scholing je moet volgen om die diploma’s te bemachtigen.

Maak een omscholingsplan

Stel een omscholingsplan op met deadlines en mijlpalen. Denk aan het volgen van opleidingen, cursussen, workshops, trainingen, het versturen van sollicitaties enzovoorts.

Dit helpt je georganiseerd te blijven en je voortgang bij te houden. Een plan kan je ook helpen om realistische verwachtingen te scheppen en gemotiveerd te blijven om de omscholing tot een succes te maken.

Maak een financieel plan

Omscholing kan financiële consequenties hebben, dus is het belangrijk om je financiën op orde te hebben. Maak een budget en houd rekening met opleidingskosten, levensonderhoud en eventuele verlies van inkomen tijdens je omscholingstraject. Overweeg financiële steunmogelijkheden, zoals subsidies en leningen, als dat mogelijk is.

Bouw aan je netwerk

Een groot netwerk is van onschatbare waarde bij omscholing. Sluit je aan bij relevante online groepen, bezoek conferenties en netwerkevenementen en bouw relaties op met mensen in je nieuwe vakgebied. Deze contacten kunnen je voorzien van waardevolle inzichten en kansen op een nieuwe baan als je alle papieren in je bezit hebt.

Bereid je voor op sollicitaties

Als je klaar bent om de stap naar een nieuwe baan te zetten, raden we je aan om je LinkedInprofiel bij te werken en natuurlijk ook je cv. Het hoeft overigens niet zo te zijn dat je eerst een diploma op zak moet hebben om in een ander werkveld aan de slag te gaan.

Door het grote personeelstekort in vele sectoren bieden veel bedrijven tegenwoordig combinaties van werken en leren aan. Hierdoor kun je al lerend ervaring opdoen voor je nieuwe werk en ontvang je een salaris.

Wist je overigens dat er diverse mogelijkheden zijn om subsidie te ontvangen voor je studie? Informeer bij je regionale mobiliteitsteam naar de mogelijkheden.

De regionale mobiliteitsteams zijn vanuit de overheid opgericht en kun je ook om gratis loopbaanbegeleiding vragen (mocht je daar behoefte aan hebben). Een voorbeeld van een regionaal mobiliteitsteam is Groei Vooruit. Groei Vooruit is er voor de Regio Zwolle. Via Google heb je het team bij jouw in de buurt zo gevonden, succes!