Wat doet een bedrijfsmaatschappelijk werker?

Wat doet een bedrijfsmaatschappelijk werker?

Bij bepaalde persoonlijke problemen op de werkvloer, of in het privéleven, kan een bedrijf ervoor kiezen om een bedrijfsmaatschappelijk werker in te schakelen. Hoe dit precies werkt, leggen we uit in dit artikel. Hoe helpen bedrijfsmaatschappelijk werkers mensen en bedrijven? Wat doet een bedrijfsmaatschappelijk werker precies? En hoe kan je bedrijfsmaatschappelijk werk toepassen in jouw bedrijf?

Wat is bedrijfsmaatschappelijk werk precies?

Als mensen binnen een bepaald bedrijf problemen ervaren, dan kan een bedrijfsmaatschappelijk werker hiermee helpen. Zijn er bijvoorbeeld problemen binnen het gezinsleven, een traumatische gebeurtenis binnen of buiten de werkomgeving, of heeft iemand last van stress of andere klachten? In dit soort gevallen is het dan verstandig om hierbij hulp te zoeken. Grote bedrijven hebben hiervoor soms zelf werkers die mensen kunnen bijstaan. Middelgrote en kleine bedrijven kunnen hiervoor een externe partij vragen om hulp.

Ondersteuning bieden aan werknemers

Bepaalde sociale, emotionele of zelfs lichamelijke problemen, kunnen een grote impact hebben op het functioneren en de prestaties op werk. Wanneer bedrijven hier niets aan doen, kan dit er zelfs voor zorgen dat mensen uitvallen met burn-out of depressieve klachten. Dit is niet alleen erg vervelend voor de betreffende persoon, maar het kan ook een negatieve invloed hebben op de rest van het bedrijf. Als bedrijven hier wel iets aan doen, en hulp bieden in de vorm van bedrijfsmaatschappelijk werk, kan dit ervoor zorgen dat mensen weer beter gaan presteren. Dit is niet alleen goed voor de bedrijfsresultaten, maar ook voor het bedrijfsklimaat.

Een bedrijfsmaatschappelijk werknemer kun je meestal inhuren voor vaste uren, maar ook voor onbepaald aantal uren. Dit is handig voor individuele personen die ondersteuning en hulp nodig hebben.

Problemen oplossen binnen het bedrijf

Het kan ook zijn dat werknemers problemen hebben met de sfeer op werk, de werkdruk of andere problemen die vanuit het bedrijf zelf komen. Ook hierbij kan bedrijfsmaatschappelijk werk uitkomst bieden. Wanneer bedrijven hier niets aan doen, kan dit bedrijven veel geld kosten in de vorm van verzuim, ontslag of mindere bedrijfsresultaten. Wanneer bedrijven wel iets aan doen, en open staan voor veranderingen, kan dit bedrijven juist een stuk beter gaan functioneren.

Bedrijfsmaatschappelijk werk kun je dus toepassen in allerlei situaties, zowel bij zakelijke problemen als privé. Meer weten over hoe bedrijfsmaatschappelijk werk een uitkomst kan bieden voor jouw onderneming? Neem dan even contact op met één van de vele professionals hier in in Nederland.