Wat kan een makelaar voor jou betekenen?

Wat kan een makelaar voor jou betekenen?

Een makelaar kan worden ingeschakeld bij de verkoop en koop van een woning. Toch weet nog lang niet iedereen wat nu precies het takenpakket van een makelaar is. Wat kan deze precies betekenen en in welke situaties is het inschakelen van een makelaar in Nijkerk absoluut onmisbaar? In dit artikel zetten we de belangrijkste taken van een makelaar op een rij en leggen we uit wanneer je hem of haar nodig hebt. 

Advies geven 

De belangrijkste taak van een makelaar is het geven van advies bij de verkoop en koop van woningen en andere panden. Ook kan hij helpen bij de huur en verhuur van onroerend goed. Houd er rekening mee dat er verschillende soorten makelaars zijn. Als je dus op zoek bent naar hulp op een specifiek vakgebied, dan is het goed om te weten wie je voor deze taken het beste in kunt schakelen. Deze makelaars zijn er:

- Aan- en verkoopmakelaar

- Verhuurmakelaar

- BOG-makelaar

De meeste mensen zijn wel bekend met het werk van een verkoopmakelaar. Hij draagt zorg bij de verkoop en koop van woningen. Zo speelt hij een belangrijke rol in de onderhandelingen, maar ook in het verbeteren van de verkoopstrategie. Daarnaast zal de makelaar ook ondersteuning bieden bij notariële en juridische zaken. Vrijwel alle makelaars zijn in staat om zowel de aankoop- of verkoopmakelaar te zijn. Houd er wel rekening mee dat ze niet als beide kunnen optreden voor dezelfde partij. Dan is het immers onmogelijk om een objectieve rol te blijven spelen. Zeker gezien de verkopende en kopende partij uiteraard verschillende belangen hebben.

Een verhuurmakelaar wordt ingeschakeld bij de bemiddeling van het verhuren van woningen en ander onroerend goed. Hierbij speelt hij een belangrijke rol in het presenteren van het onroerend goed en zo het binnenhalen van meerdere aanvragen en is hij in staat om professionele huurcontracten op te stellen. Daarnaast is het ook de taak van de verhuurmakelaar om na te gaan of de huurder financieel in staat is om de woning te huren. 

Een BOG-makelaar richt zich op het bedrijfsleven. Hij helpt ondernemers aan een pand of verkoopt (of verhuurt) bedrijfspanden. Hierbij kan ook worden gedacht aan niet-commerciële vastgoed zoals ziekenhuizen. 

Is het noodzakelijk om een makelaar in te schakelen? 

Het is voor particulieren niet verplicht om een makelaar in te schakelen. Toch kan het wel veel voordelen opleveren om dit wel te doen. Wees je er zeker van bewust dat het verkopen van een woning veel tijd in beslag neemt. Je moet er alles aan doen om deze op de juiste manier op de markt te presenteren. Dat niet alleen. Het vraagt ook om de nodige kennis en ervaring. Je moet bijvoorbeeld ervaring hebben met verschillende notariële en juridische zaken. Daarnaast is niet iedereen even vaardig in het voeren van onderhandelingen. Als je er zeker van wilt zijn dat je woning snel en voor de juiste prijs wordt verkocht, dan is een makelaar vrijwel onmisbaar. 

Ook bij de koop van een woning kan dit van pas komen. De makelaar is immers op de hoogte van het actuele aanbod en vindt sneller geschikte woningen. Daarnaast kan hij helpen bij de onderhandelingen.