Opleiding en salaris Logopedist

Opleiding en salaris Logopedist

Op de lagere school moesten er bij mij in de klas regelmatig kinderen naar de logopediste. Ik vroeg me altijd af wat ze daar deden en waarom ze daar heen moesten. Volgens mijn moeder gingen ze naar de logopediste. Een logopediste is iemand die mensen behandelt met stem-, spraak-, taal-, gehoor- en slikproblemen. Als logopediste kom je in aanraking met kinderen die stotteren of slissen, kinderen met autisme of verwante stoornissen, kinderen met een taalachterstand, verstandelijk gehandicapten, ouderen die door een beroerte niet goed meer kunnen praten, baby’s en dove mensen. Het leek mij een heel leuk beroep. Gezellig met kinderen praten en spelletjes doen.

Opleiding

Op de middelbare school wilde ik nog steeds logopediste worden en ging ik mij er meer in verdiepen. Het bleek dat je in ieder geval een HAVO vooropleiding moest hebben want een logopediste opleiding is een HBO opleiding. De opleiding duurt vier jaar en zit op verschillende plekken door heel Nederland. Om te slagen en je diploma te krijgen moet je eerst slagen voor een stem- en articulatietest .Je moet netjes kunnen praten en articuleren, want je moet mensen ook goed en duidelijk leren praten

Methodes en technieken

In de opleiding leer je met allerlei verschillende methoden werken zoals spreektechnieken, ontspanningstechnieken, ademhalingstechnieken en stemtechnieken. Ook krijg je te maken met de verschillende werkzaamheden van een logopediste. Deze variëren van het stimuleren van taalontwikkeling bij kinderen tot het aanleren van het gebruiken van hulpmiddelen ter verbetering van de communicatie en het verzinnen van alternatieven om cliënten verstaanbaar te maken (naast gesproken taal). Naast inlevingsvermogen is geduld een belangrijke factor die een Logopedist moet bezitten. Het is niet altijd makkelijk om de cliënten nieuwe technieken aan te leren. Als pedagoog moet je goedluisteren en onuitgesproken reacties van je cliënten kunnen opmerken.

Werk

Een Logopedist kan werken in een eigen praktijk of kan in loondienst gaan bij een instelling, bijvoorbeeld een revalidatiecentrum, een school voor speciaal onderwijs, ziekenhuis of een verpleeghuis. Een Logopedist kan huis- en schoolbezoeken afleggen en werkt vaak samen in een team. Als beginnend logopedist kun je rekenen op een brutosalaris van minimaal € 1.750,- per maand. Dit kan oplopen tot ongeveer € 3.240,-. Als zelfstandig logopedist krijg je een vergoeding op basis van afspraken met ziektekostenverzekeraars of op basis van tarieven die je aan cliënten doorberekent. Dit zijn salarisindicaties voor 2015.

Het werk als logopediste lijkt me nog steeds heel erg leuk, maar ik ben niet geslaagd voor de spreektest. Dus ik moest een ander beroep kiezen.