Wat zijn fatburners?

Wat zijn fatburners?

In onze cultuur, die geobsedeerd is door grootte, is afvallen big business. Nederlanders geven miljoenen per jaar uit aan afslankpillen. Maar werken deze zogenaamde fatburner supplementen wel? En nog belangrijker - zijn ze veilig?

Ga voorzichtig te werk, waarschuwt geregistreerd diëtist Melissa. Om fatburners beter te begrijpen, vertelt zij ons of ze werken, wat erin zit en enkele gezondere en veiligere alternatieven.

Wat zijn fatburners?

Fatburners zijn voedingssupplementen die natuurlijke of kunstmatige bestanddelen kunnen bevatten. De producten beweren mensen te helpen kilo's te verliezen en een meer gebeeldhouwde vorm te krijgen.

Werken vetverbranders?

Het antwoord? Misschien. Maar verwacht geen wonderen.Ondanks hun naam zorgen vetverbranders er niet voor dat vetcellen in rook opgaan. In plaats daarvan proberen ze gewichtsverlies op andere manieren te stimuleren. Ze kunnen:

-       Je metabolisme verhogen, zodat je meer calorieën verbrandt.

-       De hoeveelheid vet die je darmen opnemen verminderen.

-       Je eetlust onderdrukken, zodat je minder calorieën binnenkrijgt.

 Tenminste, zo werken ze in theorie. Sommige ingrediënten in vetverbranders zijn in verband gebracht met kleine hoeveelheden gewichtsverlies. Maar de meeste van deze supplementen zijn niet getest in wetenschappelijke studies.

Veelgebruikte ingrediënten in fatburners

Er zitten tientallen ingrediënten in afslank supplementen, waaronder kruiden en andere stoffen. Enkele van de meest voorkomende ingrediënten zijn:

Cafeïne

Cafeïne stimuleert je zenuwstelsel en kan helpen calorieën te verbranden. Maar supplementen kunnen veel meer cafeïne bevatten dan koffie, thee, chocolade of andere natuurlijke bronnen. Te veel cafeïne kan nervositeit, nervositeit, slapeloosheid en zelfs een gevaarlijk hoge hartslag veroorzaken.

Groene thee-extract

Veel fatburners bevatten extracten van groene thee. Dit ingrediënt kan helpen calorieën te verbranden en kan de hoeveelheid vet die je uit voedsel opneemt verminderen. Maar de hoeveelheid gewichtsverlies is niet zo significant. Je zou waarschijnlijk meer calorieën verbranden door elke dag een stevige wandeling te maken.

Carnitine

Deze stof helpt bij je stofwisseling en geeft je energie. Het zit in veel soorten vlees en zuivelproducten, en je lever en nieren maken het van nature aan. Maar onderzoek naar de voordelen ervan bij het afvallen is gemengd. Te veel carnitine kan misselijkheid, overgeven, diarree en een visachtige lichaamsgeur veroorzaken.

Yohimbe

Deze plantverbinding is afkomstig van de bast van een groenblijvende boom. Het zit in veel afslanksupplementen, maar er is weinig onderzoek naar gedaan. Bovendien kan het gevaarlijk zijn. Yohimbe kan hoofdpijn, angst, opwinding en een verhoogde bloeddruk veroorzaken. In hoge doses kan het zelfs hartproblemen en nierfalen veroorzaken.

Oplosbare vezels

Sommige fatburners bevatten ingrediënten met veel oplosbare vezels. Vezels verhogen niet de vetverbranding, maar helpen de eetlust onder controle te houden. En oplosbare vezels kunnen helpen voorkomen dat je lichaam een deel van het vet opneemt uit het voedsel dat je eet.

Veel supplementen bevatten tientallen ingrediënten of meer, dus het kan moeilijk zijn om te zeggen welk effect ze hebben op je gezondheid.

Tot slot; zijn fatburners veilig?

Fatburners kunnen nadelen hebben. Om een te hoge dosis en mogelijke bijwerkingen te voorkomen, raadt men aan om supplementen met cafeïne of groene thee-extract te vermijden. Geniet in plaats daarvan van een paar koppen gezette koffie of groene thee om de mogelijke voordelen te benutten. Vermijd het toevoegen van veel room en suiker, vooral als het je doel is om af te vallen.