Wat is en doet SIDN.nl?

Wat is en doet SIDN.nl?

Het SIDN staat voor de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland. Het beheert al sinds 1996 al de domein namen die eindigen op een .nl. Voordat het SIDN dit deed werd dit gedaan door het CWI. Het SIDN is een initiatief van de volgende personen: Boudewijn Nederkoorn van SURFnet, Ted Lindgreen van NLnet en Piet Beertema. Het SIDN fonds is opgericht om ervoor te zorgen dat iedereen sterk en veilig internet heeft. Zo voorzien ze mensen van informatie over domeinnamen, zorgen ze voor veilig internet en voor de registratie van alle domeinen. De missie van het SIDN is als volgt: het verbinden van mensen en organisaties voor een digitaal bestaan zonder zorgen.

Het SIDN registreert alle domeinen in het DRS5 systeem, wat staat voor Domeinnaam Registratie Systeem v.5.x. Dit is niet het enige wat ze doen. Een aantal andere functies van het SIDN zijn: Het exploiteren van verschillende eigen servers, samenwerken met andere partijen, zoals op het gebied van DNS en het publiceren van de .nl-zonefile in het DNS.

De stichting internet domeinregistratie Nederland heeft meer dan vier miljoen Nederlandse domein namen in registratie. Totaal hebben ze wel meer dan 2/3 miljard zoekopdrachten per dag. Dit is meer dan 1 registratie per 5 inwoners van Nederland.

Wat doet het SIDN nog meer?

Het SIDN is bezig met verschillende dingen, zo zijn onder andere bezig met het ontwikkelen van nieuwe diensten. Alhoewel hun eerste taak het beheren van het nationale topleveldomein .nl is. zijn ze ook vele bezig met het ontwikkelen van nieuwe diensten. Hiernaast zijn ze ook veel bezig met duurzaamheid, ze zetten zich in om het internet duurzamer te maken. Denk bijvoorbeeld aan het beperken van de uitstoot van servers. Hiernaast zijn ze ook veel bezig met het delen van hun kennis, denk aan het gebied van internet beveiliging en internet governance. Zo dragen ze ook hun steentje bij aan het vergroten van de waarde van het internet in Nederland.

Wil jij een .nl domein naam beheren?

Via het SIDN kun je ook opzoek gaan naar beschikbare .nl domeinnamen. Dit gaat via de Whois. Als een domeinnaam vrij is kun je je registreren via een registrar. Als een domeinnaam bezet is kun je via Whois ook zien wie over deze domeinnaam bezit. De Whois is alleen te gebruiken voor .nl domein namen, domeinnamen als .org zijn hier dus niet geregistreerd.