Pindakaas gezond of niet?

Pindakaas gezond of niet?

Iedereen herinnert zich nog wel dat schattige filmpje met dat jongentje met een petje op dat zegt dat een boterham met pindakaas gezond is omdat zijn moeder zegt dat er ‘pitamientjes’ inzitten. Hoe zit dat nu precies? Aan de ene kant zijn er mensen die zeggen dat het eten van noten en pinda’s gezond is. Aan de andere kant zijn er tegenstanders die zeggen dat pindakaas heel veel vetten bevat en daardoor juist heel ongezond is.

Pindakaas of peanut butter

In Nederland heet pindakaas pindakaas, terwijl het niets met kaas te maken heeft. In andere landen heet pindakaas peanut butter. Pindakaas heet in Nederland kaas om dat de naam boter beschermd is. Daarom is besloten eind jaren 40 om peanut butter te vertalen in pindakaas. De naam butteris ontstaan doordat het bruine spul goed smeerbaar is, net als boter.

Pindakaas is gezond

De voedingswaarde van pindakaas ligt vrij hoog. Pindakaas bevat gezonde vezels voor de darmen en veel vitamines zoals vitamine E en B3. De moeder van ‘petje pitamientje’ had gelijk. Ook bevat pindakaas zeer hoge doses mineralen zoals magnesium, mangaan en fosfor en behoorlijk wat ijzer, selenium, zink en kalium. Pindakaas is ook rijk aan eiwitten. Verder bevat het antioxidanten zoals p-coumaric acid en resveratrol en een klein beetje CoQ10 voor meer energie. Ook bevat het de antikankerstof beta-sitosterol en omega 9, dat het cholesterol kan verlagen. Je zou dus denken dat pindakaas het ideale voedingsmiddel is voor een gezond dieet. Maar zo ligt het nu ook weer niet.

Pindakaas is ongezond

Pindakaas bevat acrylamide. Een kankerverwekkende stof die door het branden van de pinda’s in de pindakaas terecht komt. Ook bevat de pindakaas ongezonde stoffen als aflatoxines (een schimmel), omega 6, dat ontstekingen kan aanjagen in ons lichaam en goitrogenen, die de werking van de schildklier kunnen onderdrukken. Verder is bekend dat pindakaas de ongezonde stoffen lectines en oxalaten bevat die respectievelijk de bloedklontering bevordert en kristallen in de nieren kunnen vormen.

Is pindakaas nu gezond of niet?

Net zoals als voor veel voedingsmiddelen is het voor pindakaas niet eenduidig te zeggen of het gezond is of niet. Er zijn veel voordelen, maar ook genoeg nadelen. Zoals als blijkt uit de lijst bevat pindakaas beta-sitosterol, een antikankerstof. Maar tevens bevat pindakaas, door het branden van pinda’s ook acrylamide een bewezen kankerverwekkende stof. Is pindakaas dan gezond of niet?

Net als voor alle voedingsmiddelen geldt dat je er niet te veel van moet eten. Eet niet elke dag pindakaas, maar varieer. Pindakaas heeft pitamientjes maar een boterham met verse aardbeien zeker ook.