Hoe werkt het pensioenstelsel in Nederland?

Hoe werkt het pensioenstelsel in Nederland?

Nadat je jarenlang hebt gewerkt, kun je in de meeste landen met pensioen gaan. Dit houdt in dat je een pensioenuitkering of pensioen geld krijgt, waarvan je de rest van je leven kan leven. In Nederland heeft iedereen recht op pensioen, maar de exacte voorwaarden hiervoor verschillen per situatie en pensioenfonds. Ook hebben mensen die in Nederland wonen en werken een basispensioen.

In Nederland is iedereen verplicht om pensioen op te bouwen. Maar hoe werkt het pensioen in Nederland nu eigenlijk? En wanneer kun je hiervan gebruik gaan maken? In dit artikel lees je alles over pensioenen in Nederland.

Pensioen opbouwen

Het pensioen in Nederland wordt gevormd door de AOW, een aanvullende individuele pensioenverzekering en het aanvullende pensioen via een werkgever. De Algemene Ouderdomswet (AOW) bestaan uit een bedrag dat iedereen in Nederland krijgt vanaf een bepaalde leeftijd. Momenteel is deze leeftijd in Nederland 66 jaar en tien maanden, maar komende jaren zal dit oplopen tot 67 jaar. De AOW is als het ware een basispensioen, waar iedereen in Nederland recht op heeft. Je zult het bedrag aan AOW ontvangen tot je komt te overlijden.

Aanvullend pensioen

Naast de AOW kun je ook aanvullend pensioen opbouwen via een pensioenverzekering die je zelf afsluit of waarbij je werkgever je aanmeldt. Van iedereen die in Nederland in loondienst is, heeft ongeveer 90% zo'n aanvullend pensioen via de werkgever. Hoeveel van deze premie je zelf betaalt kan verschillen per werkgever. Meestal betaal je zelf zo'n 1/3 van dit bedrag, terwijl de werkgever 2/3 hiervan betaalt. Voor zzp'ers zijn er ook aparte pensioensregelingen. Je zult je pensioen dan namelijk zelf moeten regelen, op vrijwillige basis.

Tenslotte kun je ook nog een individuele pensioensverzekering afsluiten. Hierbij zet je zelf een bedrag apart om later te kunnen gebruiken als je met pensioen gaat. Ben je van plan om eerder met pensioen te gaan dan 67 jaar? Dan is dit meestal een goede optie. Wil je jouw pensioen berekenen? Je kunt dit tegenwoordig gemakkelijk via internet doen. Zo kom je erachter wat je hebt opgebouwd en wanneer je met pensioen kunt gaan. Meer weten over pensioenen in Nederland? Neem dan contact op met de overheid of met jouw pensioenfonds.