De verkeerde AED kan levens kosten

De verkeerde AED kan levens kosten

Er zijn in Nederland te veel bedrijven met een minder geschikte AED. Bijvoorbeeld een defibrillator zonder keurmerk of een apparaat dat niet goed tegen regenbuien kan. Dat is een kwalijke zaak, want als de AED niet goed werkt, kan de te reanimeren persoon overlijden. Dus altijd een AED kopen die over het juiste keurmerk beschikt. Hetzelfde gevaar dreigt als de bediener van de AED niet weet waar het apparaat hangt of hoe deze werkt. Bij animeren zijn de eerste 6 minuten cruciaal voor de overlevingskans. Voorkennis over AED’s is dus zeer belangrijk.

Welke AED is het meest geschikt voor Nederland?

Een geschikte AED, zoals de Heartsine 350P heeft een de hoge IP-waarde, bevat elektroden met een hoge plakdichtheid, is robuust en voldoet aan een geldig keurmerk. Het is verstandig om de AED aan te melden bij het landelijke netwerk HartslagNu, zodat omstanders en 112-hulpverleners weten waar een geschikte defibrillator hangt.

Regenbestendigheid

In Nederland regent het veel en de kans dat een AED buiten wordt ingezet, is groot. Daarom moet de AED goed tegen water kunnen. De waterbestendigheid leid je af uit de IP-waarde, die uit twee cijfers bestaat. Het eerste cijfer staat voor de bescherming tegen vaste voorwerpen en stofdichtheid. Het tweede cijfer geeft aan in hoeverre het toestel beschermd is tegen water. 

Hoge plakdichtheid van elektroden

De elektroden van een AED zijn de connectie tussen het apparaat en het slachtoffer. Als deze elektroden niet op het lichaam blijven plakken, kan de AED ook niet succesvol worden ingezet. Het is dus essentieel om een AED met goedplakkende elektroden te kopen. 

Robuustheid

Bij een reanimatie weet je niet waar je heen moet, dus het is fijn om een handzaam apparaat te hebben. Bovendien moet de AED tegen een stootje kunnen. Iedereen reageert anders bij een noodgeval, en het komt regelmatig voor dat iemand de AED laat vallen, door spanning of door haast. Het zou eeuwig zonde zijn als het apparaat vroegtijdig stukgaat, dus kies bij voorkeur een robuust apparaat.

Kwaliteit

Het is zeer belangrijk dat een AED altijd werkt en aan de verwachting voldoet. Om de kwaliteit te garanderen zijn er twee verschillende keurmerken: het Amerikaanse FDA keurmerk en de Europese CE-markering. Beide keurmerken zijn in Nederland geldig.

Reanimatiecursus

Werkt de aanwezige AED niet goed of duurt het te lang voor de hulpverleners er zijn? In zo’n situatie kan je levens redden door een reanimatiecursus te hebben gevolgd. Na deze cursus ben je gekwalificeerd om levensreddende handelingen toe te passen. Dit is een aanbevolen aanvulling op de cursus tot AED-bediener.

AEDmaster helpt u graag.

Door de jaren heen is AEDmaster een begrip geworden. Wij zijn de grootse online AED aanbieder en onderscheiden zich door: een zeer hoge servicegraad, lage prijzen en bieden tot 10 jaar garantie op een AED. Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Nemen dan contact op met AEDmaster. Tel: 020-7630686, mailen kan natuurlijk ook: info@aedmaster.nl.