Bedrijfsfitness, de voordelen op een rijtje

Bedrijfsfitness, de voordelen op een rijtje

Het jaar 2020 zal waarschijnlijk de boeken ingaan als het jaar dat we definitief zijn gaan thuiswerken. De eerste en tweede lockdown hebben duidelijk gemaakt dat de infrastructuur in Nederland zich uitstekend leent voor het werken vanuit huis. Is dat een positieve ontwikkeling? In sommige gevallen zeker wel. Denk aan zaken als minder files, minder reistijd en meer tijd voor de kinderen. Aan de andere kant blijkt echter ook dat er nadelen zitten aan het vele thuiswerken. Zo is in veel gevallen de fysieke en mentale gezondheid van veel werknemers achteruit gehold. De belangrijkste conclusie die bedrijven kunnen trekken uit afgelopen jaar is dat een kantoor juist méér moet zijn dan alleen een werkplek. Door actief bezig te zijn met de gezondheid van de medewerkers zal een bedrijf betere resultaten boeken. Een van zaken die actief bijdraagt aan de gezondheid van je medewerkers is een bedrijfsfitness. In dit artikel gaan we wat dieper in op de voordelen van een bedrijfsfitness. Lees snel verder!

Medewerkers bewegen meer

Het meest voor de hand liggende voordeel is dat medewerkers meer bewegen. Over het algemeen zitten medewerkers het gros van de werkdag. We weten al jaren dat zitten het nieuwe roken is en dat de remedie daartegen vooral bewegen is. Door het aanbieden van bedrijfsfitness worden medewerkers gestimuleerd om meer te gaan bewegen. Het voordeel van bedrijfsfitness is dat medewerkers nu kunnen werken en bewegen op dezelfde locatie. De extra reisbeweging die anders gemaakt zou moeten worden naar de sportschool verdwijnt hiermee. De drempel om te bewegen wordt dus een stuk lager. Let op, we hebben het hier alleen nog maar gehad over het feit dat het beter is voor de gezondheid van de werknemer. Maar wat gaat je dat als bedrijf opleveren?

Medewerkers zijn productiever

Anima Sana In Corpere Sano. Een gezonde geest in een gezond lichaam. Het maakt niet uit of medewerkers fysiek werk of voornamelijk denkwerk moeten doen. Als medewerkers fitter zijn door meer te bewegen, zijn medewerkers ook productiever. Fitte medewerkers werken harder, slimmer en efficiënter dan medewerkers die minder bewegen. Onderaan de streep is het dus naast een gezonde keus ook nog eens een bedrijfseconomische keus om een bedrijfsfitness te hebben. De eenmalige investering van een bedrijfsfitness valt in het niet bij de extra omzet die je daarna structureel extra gaat maken. 

Medewerkers zijn minder vaak ziek

Het is een logisch gegeven dat gezonde medewerkers minder vaak ziek zijn. Door meer te bewegen en actief bezig te zijn met de gezondheid van je medewerkers krijg je fitte medewerkers met een betere weerstand. Onderzoeken die zijn gedaan naar het lagere ziekteverzuim van medewerkers met toegang tot een bedrijfsfitness rapporteren een ziekteverzuim dat 2 tot 6 dagen lager ligt dan bij medewerkers zonder toegang tot een bedrijfsfitness. Een lager ziekteverzuim heeft tot gevolg dat je minder kosten hebt, een grotere productie draait en dat je minder stress en onvrede in het team hebt over taken die van de zieke medewerker moeten worden overgenomen. 

De HR afdeling is er ook blij mee

Generatie Z gaat zich de komende jaren steeds meer op de arbeidsmarkt begeven. Deze generatie staat, nog meer dan de millenials, bekend om het feit dat werk betekenisvol moet zijn. Daarnaast zijn secundaire arbeidsvoorwaarden meer dan ooit een reden om ergens wel of niet te gaan werken. Met het in huis hebben van een bedrijfsfitness straal je als organisatie uit dat je begaan bent met de gezondheid van je medewerkers. Door een bedrijfsfitness ben je als bedrijf dus in staat om vooraf al betere en gemotiveerdere werknemers binnen te halen dan je zonder bedrijfsfitness zou kunnen. 

Concluderend

Elk zichzelf respecterend bedrijf zorgt voor een eigen bedrijfsfitness. Door de bedrijfsfitness krijg je gezondere en productievere werknemers. En deze medewerkers zijn ook nog eens minder vaak ziek dan medewerkers zonder bedrijfsfitness. Daarnaast is een bedrijfsfitness een goede secundaire arbeidsvoorwaarde waardoor je beter kan concurreren op de krappe arbeidsmarkt.