Wegenbelasting Berekenen

Wegenbelasting Berekenen

Elke auto-, motor- of buseigenaar is voor de Nederlandse wet verplicht om wegenbelasting te betalen. De overheid zal de wegenbelasting berekenen op basis van een aantal criteria.

Hoe wordt de hoogte van de wegenbelasting bepaald?

Gewoonlijk wordt de wegenbelasting, ook wel bekend als motorrijtuigenbelasting, berekend op basis van het gewicht en het type brandstof van uw voertuig. Daarnaast is het afhankelijk van waar u woont, aangezien de hoogte ervan per provincie verschilt.

Wat verandert er de komende jaren aan de wegenbelasting?

Per 1 januari 2014 ontvangt u bij de aanschaf van en nieuw of gebruikt voertuig een kentekencard. Deze wordt verstrekt door de Rijksdienst van het Wegverkeer (RDW) en vervangt het papieren kentekenbewijs. Op het kentekencard staat het gewicht van uw voertuig vermeld in de rubriek ‘massa rijklaar’. Om de gewichtsklasse te bepalen, trekt u 100 kg van het ledig gewicht af. Bent u bezitter van een hybride auto, dan trekt u hier 125 kg van af.

Per 1 januari 2014 geldt de vrijstelling van wegenbelasting alleen voor zuinige auto’s met een CO2 emissie lager dan 50 gram per kilometer. Deze beloning voor zuinig rijden geldt vooralsnog tot en met 31 december 2015.

Per 1 januari 2014 geldt er vrijstelling voor voertuigen die ouder zijn dan 40 jaar.

Hoe betaal ik wegenbelasting?

Als eigenaar van een motorrijtuig kunt u op twee manieren betalen:

Door het invullen van een acceptgiro.

Via automatische incasso. De eigenaar van het motorrijtuig geeft door middel van een machtigingsformulier toestemming om maandelijks het bepaalde bedrag van uw rekening af te schrijven.

Kan ik zelf de wegenbelasting berekenen?

Ja dat kunt u! Met behulp van een aantal handige tools online kunt u met het invoeren van uw kenteken zelf de wegenbelasting berekenen.

Tips om te besparen:

Let bij de aanschaf van een nieuw of gebruikt voertuig extra goed op:

Gewicht van het motorrijtuig. Want hoe lager het gewicht, hoe lager de belasting die u erover betaalt. Hierin geldt dus ook: Groter is niet altijd beter!

CO2 uitstoot. De belastingdienst hanteert tot 2016 een vrijstelling voor voertuigen met een lage CO2 emissie.

Als u verder van plan bent om een tijdje de auto niet te gebruiken, dan kunt u een schorsing aanvragen. U betaalt dan geen wegenbelasting en bent u niet verplicht om uw voertuig APK te laten keuren. Voor de schorsing betaalt u het eerste jaar 100 euro en elk volgend jaar 50 euro.

Betaal uw rekening op tijd. De boetes voor te laat betalen, lopen namelijk snel hoog op!