Welke spieren train je met fietsen?

Welke spieren train je met fietsen?

Wil je graag weten welke spieren je met fietsen traint? In dit blogartikel leggen we het je uit! We bespreken de belangrijkste spiergroepen die je traint en geven wat tips om ervoor te zorgen dat jij maximaal van je training geniet.

Kuiten, bovenbeen- en bilspieren

De kuiten, bovenbeenspieren en bilspieren zijn de spiergroepen die je het meeste gebruikt tijdens het fietsen. Deze spieren zorgen ervoor dat je stuur vast kan houden, je trappers rond kan draaien en je lichaam in evenwicht blijft.

Om ervoor te zorgen dat je deze spieren optimaal gebruikt, is het belangrijk om een goede fietshouding aan te nemen. Zorg ervoor dat je rug recht is, je schouders ontspannen en je handen op een comfortabele hoogte zitten. Wanneer je deze houding aanneemt, zul je merken dat fietsen steeds makkelijker gaat en dat je minder snel vermoeid raakt.

Corespieren

Naast deze spiergroepen train je ook je corespieren wanneer je fietst. Je core is het gebied rondom je romp, waaronder je buikspieren, rugspieren en heupspieren. Deze spieren helpen je om je evenwicht te bewaren en ervoor te zorgen dat je soepel kunt bewegen tijdens het fietsen. De belangrijkste buikspieren die je traint zijn de rectus abdominis (de ‘sixpack’ spier) en de obliques (de zijspieren). Bij de rugspieren zijn dit de erector spinae (die ervoor zorgen dat je rechtop kunt blijven) en de trapezius (de ‘trap’ spier). En bij laatst genoemde, de heupspieren zijn dit de gluteus medius en de psoas major (de heupspier).

Dit zijn de belangrijkste spiergroepen die je traint wanneer je fietst. Door regelmatig te fietsen, zul je merken dat je spieren steeds sterker worden en dat je fitter wordt. Fietsen is dus niet alleen goed voor je conditie, maar ook voor de kracht van je spieren!

Armspieren

Andere spieren die je tijdens het fietsen traint zijn bijvoorbeeld wat armspieren. Dit zijn de biceps (bovenarm) en de triceps (onderarm). Deze spieren helpen je om het stuur vast te houden en zorgen ervoor dat je armen niet moe worden. Ook de schouderspieren, de deltoids, komen aan bod wanneer je fietst. Deze spieren zorgen ervoor dat je schouders ontspannen blijven en helpen je om het stuur vast te houden.

Nekspieren

Ten slotte traint fietsen ook de spieren in je nek. Dit zijn de trapezius (die we eerder hebben genoemd bij de rugspieren), de sternocleidomastoïdus (de spier die vanaf je borstbeen naar je schouderblad loopt) en de platysma (een spier die ervoor zorgt dat je mond open kan doen). Deze spieren zorgen er samen met de nekspieren voor dat je hoofd in evenwicht blijft.

Dit waren de belangrijkste spiergroepen die je traint wanneer je fietst. Zoals je kunt zien, is fietsen niet alleen goed voor je conditie, maar ook voor de kracht van je spieren.