Tips voor een goede samenwerking met een freelance webdesigner

Tips voor een goede samenwerking met een freelance webdesigner

Je zet een webdesign bedrijf op die binnen korte tijd enorm groeit. Je wilt werk uit handen geven en huurt een freelancer in. Dat doe je via een bemiddelingsplatform zodat het snel geregeld wordt en je snel aan de gang kan. Maar freelance webdesigners hebben een andere aanpak nodig dan marketeers en grafische designers. Zij spreken een andere taal. Zet een goede freelance overeenkomst op en maak afspraken met de freelancer. Het doel is dat de samenwerking uiteindelijk een succes wordt. In dit artikel een aantal tips voor een goede samenwerking.

Laat je freelance deelnemen aan het proces

Als er geen plan ligt ben je nergens als ondernemer. Dat geldt zeker als je freelancers opdrachten geeft zonder dat ze kennis hebben van het gehele plaatje. Eerste tip is dan ook: betrek freelancers bij het project. Al gaat het om kleine aanpassingen van een website, informeer ze waar je mee bezig bent. Wat speelt er allemaal binnen je bedrijf? Goede communicatie is essentieel. Zo wordt voor iedere partij alles goed en helder duidelijk. Als je een freelancer op afstand hebt kan je makkelijk communiceren via FaceTime of Skype.

Vermijd aannames

De reden waarom je een freelancer aanneemt is om zijn skills. Zo kom je erachter welke ideeën wel te realiseren zijn en welke niet. Vermijd aannames om te denken dat bepaalde taken eenvoudig uit te voeren zijn. Soms kunnen de simpelste taken langer duren dan dat je in eerste instantie denkt. Communiceer de taken dan ook goed met de freelancer. Bespreek eerst hoeveel tijd er in de opdracht gaat zitten en wat er allemaal voor nodig is. Dit zal de freelancer goed doen.

Altijd aan de planning houden

Stel altijd taken en deadlines vast voor opdrachten. Iedereen weet dan waar hij aan toe is en komt niet voor verrassingen te staan. Aan deadlines vasthouden is makkelijker gezegd dan gedaan, dat geldt zeker voor startups. Tip is om een management tool te gebruiken zoals JIRA. Behoud het overzicht, maak een planning, stel taken en deadlines op en zo voorkom je half werk.

Huur freelancers in waarvoor je ze inhuurt

Vaak wordt er verwacht van freelancers dat ze open moeten staan voor andere taken en verantwoordelijkheden. Maak in de freelance overeenkomst dan ook van te voren duidelijk waar de freelancer voor wordt aangenomen, zodat je later niet voor verrassingen komt te staan.