Lees deze 3 eenvoudige tips die helpen om te stoppen met stotteren

Lees deze 3 eenvoudige tips die helpen om te stoppen met stotteren

Het is geen geheim dat de meeste mensen kampen met angstproblemen. Hoewel de mate van angst nogal verschilt, is het belangrijk om te begrijpen dat we iets kunnen doen aan de trekjes die ongefundeerde angst veroorzaken. Hetzelfde geldt voor stotteren, wat vaak wordt veroorzaakt door angst voor sociale situaties. Gelukkig zijn er enkele tips die je in de praktijk kunt brengen om stotteren te voorkomen. We nemen hier 3 van de belangrijkste met je door die je helpen stotteren te overwinnen en met gemak en vertrouwen te communiceren.

1. Leer te ontspannen

Er zijn veel mensen die moeite hebben met ontspannen, wat juist kan leiden tot interne spanning en de omgang met anderen kan verstoren. Mensen die last hebben van stotteren zijn vaak verlegen of angstig voor het aangaan van sociale activiteiten, wat de situatie alleen maar erger maakt. Het is dus belangrijk om te leren ontspannen en te begrijpen dat spanning niet aan jouw kant staat.

In de Del Ferro stotter methode staat het leren ontspannen en de regulering van ademhaling dan ook centraal om zowel geest als lichaam te bevrijden. Wanneer je in staat bent om beter met spanning om te gaan, zal de ademhaling natuurlijker zijn en het spreken vrijer! Omgaan met spanning kun je doen met behulp van ontspanningstechnieken, zoals positief denken en meditatie. Dit zijn geweldige manieren om je geest leeg te maken en angst en stress te verminderen. Dit zal bovendien de spanning die spraakproblemen veroorzaakt sterk verminderen.

2. Focus op articulatie

Articulatie is het zorgvuldig vormen van spraakklanken. Wanneer je moeite hebt met articuleren, kan dit je het gevoel geven dat je het spreken niet onder controle hebt, waardoor je het risico op stotteren verhoogt. Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen om jouw stotteren te minimaliseren, is te leren hoe je je articulatie kunt trainen.

Dit kun je bereiken door articulatie-oefeningen te doen die zijn gericht op de spieren van de mond, waardoor je jouw gezichtsbewegingen beter onder controle krijgt, alsmede de manier waarop je spreekt. Een slimme manier is om verschillende stukken te lezen en deze vervolgens rustig en hardop uit te spreken. Deze oefening zal je tong, lippen en ademhaling soepeler, wat kan bijdragen aan betere articulatie.

3. Plaats jezelf in sociale situaties

Misschien vermijd je vaak sociale situaties omdat het stotteren speelt met jouw zelfvertrouwen. Het is echter belangrijk om te onthouden dat jezelf afsluiten van sociale situaties je alleen maar tegen zal werken. Socialiseren is namelijk een geweldige manier om je meer op jouw gemak te voelen en stapsgewijs te werken aan jouw zelfvertrouwen en stotterproblemen.