Hoe schrijf je een nawoord?

Hoe schrijf je een nawoord?

Een nawoord is een korte tekst die vaak wordt gebruikt om af te sluiten. Je kunt het zien als een soort van slotwoord, waarin je je lezers bedankt voor hun aandacht en vertelt wat ze van het boek of de film mogen verwachten. In dit artikel geven we je tips over hoe je een nawoord schrijft.

Waarom een nawoord?

De eerste tip is om te bedenken waarom je een nawoord wilt schrijven. Is het om je lezers te bedanken? Of wil je ze iets vertellen over de achtergrond van het verhaal? Misschien wil je wel wat hinten geven over wat er in de toekomst gaat gebeuren. Bedenk goed waarom je een nawoord wilt schrijven, want dat bepaalt de rest van het proces.

Wat wil je vertellen?

Vervolgens is het belangrijk om te bepalen hoeveel je wilt vertellen. Een nawoord hoeft niet lang te zijn, maar het moet wel duidelijk zijn wat je wilt zeggen. Sterker nog een nawoord mag juist niet te lang zijn. Het moet kort en bondig zijn en zeker geen samenvatting van het hele geheel. Je wilt je lezers niet vervelen of ze in de war brengen, dus wees kort en bondig.

Als je weet waarom je een nawoord wilt schrijven en wat je wilt zeggen, is het tijd om aan de slag te gaan.

Hoe schrijf je een nawoord?

Eerst bedank je je lezers voor hun aandacht en tijd. Dit is vooral belangrijk als je een boek hebt geschreven, maar ook bij een film of tv-serie kun je dit doen. Vervolgens vertel je wat er in het verhaal gaat gebeuren. Als je een spannend boek hebt geschreven, kun je hier een paar aanwijzingen geven over hoe het afloopt. Als het om een tragisch verhaal gaat, kan dit natuurlijk ook prima

Tot slot kun je wat vertellen over de achtergrond van het verhaal. Als je bijvoorbeeld weet waarom bepaalde dingen zijn gebeurd, kun je dit met je lezers delen. Wat ook leuk is, is om wat hinten te geven over een vervolg of spin-off. Een nawoord is dus een kort, maar krachtig stukje tekst. Als je deze tips opvolgt, weet je zeker dat je nawoord goed gaat worden!