De geschiedenis van Sinterklaas en Zwarte Piet

De geschiedenis van Sinterklaas en Zwarte Piet

Sinterklaas is een feest dat al heel lang geleden begon. Het is een traditie die ieder jaar weer wordt gevierd in ons kleine landje. Sinterklaas komt volgens het huidige verhaal uit Spanje, maar dit verhaal is ontstaan in een heel ander land. Wat is nou eigenlijk de geschiedenis van Sinterklaas en Zwarte Piet? En hoe is dit unieke feest ontstaan in Nederland? Alles over de geschiedenis van het Sinterklaasfeest lees je hier.

Geschiedenis van het feest

Hoe is het feest ontstaan? Sinterklaas is vernoemd naar de bisschop Sint Nicolaas, afkomstig uit Myra. Dit was een stad in het zuiden van het huidige Turkije. In deze tijd hoorde dit land nog bij het Romeinse Rijk. De bisschop leefde in de vierde of vijfde eeuw en was bekend om zijn wonderen en goede daden. Na zijn dood, werd Nicolaas in grote delen van West-Europa vereerd. Deze verering begon in Griekenland en Rusland, maar waaide langzaam over. Ergens in de 13e eeuw werd 6 december zijn naamdag.

Goede daden en wonderen

Wat deze precies waren, is moeilijk te zeggen. De verhalen lopen erg uiteen. Zo zou de Sint bekend staan om het geven aan de armen. Hij zou de drie dochters van een arme man hebben geholpen om te trouwen, om hen zo te redden van de prostitutie. Cadeaus zou hij hebben gegooid door open ramen. Door dit verhaal strooien Sinterklaas en Zwarte Piet tegenwoordig pepernoten en chocolademunten. Er is ook een legende waar de Sint drie kinderen die omgekomen waren weer tot leven bracht. Daarom was hij de beschermheilige van de kinderen.

Introductie van Zwarte Piet

Zwarte Piet verscheen pas ergens na de 19e eeuw in het verhaal. Na het boek van 'Sint Nikolaas en zijn knecht' uit 1850 werden de intocht, de stoomboot en de hulp geïntroduceerd in de viering van het Sinterklaasfeest. In 1895 werd de naam 'Zwarte Piet' voor dit hulpje al vaak gebruikt. Later werden dit meer en meer knechten, die de Sint zouden helpen bij het rondbrengen van cadeautjes. Tussen 1850 en 1950 zou het feest dus steeds meer gaan lijken op de viering die we vandaag de dag kennen.

Dit is een kort overzicht van de geschiedenis van het Sinterklaasfeest. Wil je meer weten over het feest? Dan zijn er vele boeken over dit onderwerp die je kunt lezen.