Hoe kun je gezond afvallen?

Hoe kun je gezond afvallen?

Ontdek in dit artikel hoe je op een gezonde manier gewicht kunt verliezen.Gezond afvallen doen we niet door het volgen van een crash dieet of door met een ongetraind lijf ineens intensief te gaan sporten. Als we op een gezonde manier willen afvallen dan zullen we daar een geleidelijke weg voor moeten nemen en er de tijd voor uit trekken. Als iemand die jarenlang niet gesport heeft ineens een paar kilometer per dag gaat hardlopen, dan is de kans op succes op de lange termijn klein. Het hardlopen zal moeizaam gaan en de hoeveelheid energie welke dit kost zal alleen maar demotiverend werken. Bovendien bestaat er een grote kans op blessures waardoor de conditie alleen maar verder achteruit zal gaan. 

Een crashdieet werkt niet

Hetzelfde geldt voor crash diëten. Bij een crash dieet kom je dagelijks zoveel calorieën tekort dat je echt honger zal hebben. Als je goed gemotiveerd bent dan hou je dit misschien een paar dagen of een week vol. Maar daarna zal de motivatie snel verdwijnen. Het probleem met crash diëten is dat er al snel een tekort aan vitamines, mineralen en antioxidanten zal ontstaan waardoor de gezondheid achteruit holt. Bovendien zijn crash diëten berucht om het jojo-effect. Bij een crash dieet gaat de stofwisseling op standje zuinig en wordt spiermassa verloren door het gebrek aan voldoende eiwitten. Als je twee weken een crash dieet hebt gevolgd dan zal het metabolisme een stuk lager zijn dan bij aanvang van het dieet. Zodra na het dieet weer normaal gegeten wordt komen de kilo’s er snel weer bij als gevolg van het lagere metabolisme. Op die manier kun je het gevoel hebben dat het afvallen totaal niet lukt. Goed, hoe pakken we gezond afvallen dan aan?

Een negatieve energiebalans 

Om in zijn energiebehoefte te kunnen voorzien gebruikt ons lichaam voedsel. Het teveel aan energie welke we door middel van voeding binnen krijgen wordt in het lichaam opgeslagen als lichaamsvet. Als we meer eten dan het lichaam nodig heeft dan hebben we een positieve energiebalans. Willen we gewicht verliezen dan zullen we een negatieve energiebalans (meer uitleg vind je hier bij Verantwoord Afvallen) moeten hebben. Het lichaam zal dan het opgeslagen vet gaan verbranden. We kunnen op een aantal manieren zorgen voor een negatieve energiebalans: minder gaan eten, meer bewegen, een combinatie van bovenstaande.

Het is dus niet nodig om te gaan bewegen als je gewicht wilt verliezen, maar het helpt wel. Bij veel overgewicht kan er voor gekozen worden om eerst gewicht te verliezen door alleen maar minder te gaan eten. Als er al wat gewicht verloren is kan er eventueel begonnen worden met hardlopen. Door eerst gewicht te verliezen voordat er met hardlopen begonnen wordt is de kans op blessures kleiner en is het beter vol te houden, wat weer belangrijk is om gemotiveerd te blijven.