Waar wordt vitamine D3 voor gebruikt?

Waar wordt vitamine D3 voor gebruikt?

In dit artikel willen we graag D3 supplementen met je bespreken voor iedereen die zich afvraagt wat is vitamine D3. Cholecalciferol (vitamine D3) wordt gebruikt als voedingssupplement wanneer de hoeveelheid vitamine D in de voeding niet voldoende is. Mensen die het meeste risico lopen op een tekort aan vitamine D zijn oudere volwassenen, zuigelingen die borstvoeding krijgen, mensen met een donkere huidskleur, mensen met overgewicht en mensen met een beperkte blootstelling aan de zon, of gastro-intestinale ziekten (GI; die de maag of darmen aantasten) zoals de ziekte van Crohn of coeliakie.

Cholecalciferol  

Cholecalciferol (vitamine D3) wordt samen met calcium ook gebruikt om botziekten te voorkomen en te behandelen, zoals rachitis (verweking en verzwakking van botten bij kinderen door een tekort aan vitamine D), osteomalacie (verweking en verzwakking van botten bij volwassenen door een tekort aan vitamine D), en osteoporose (een aandoening waarbij de botten dun en zwak worden en gemakkelijk breken).

Vitamine D-analogen

Cholecalciferol (vitamine D3) behoort tot een klasse medicijnen die vitamine D-analogen worden genoemd. Cholecalciferol heeft het lichaam nodig voor gezonde botten, spieren en zenuwen, en ter ondersteuning van het immuunsysteem. Het werkt door het lichaam te helpen meer van het calcium in voedsel of supplementen te gebruiken.

Hoe moet vitamine D3 worden gebruikt?

Cholecalciferol (vitamine D3) is verkrijgbaar als capsule, gelcapsule, kauwgel (gummy), tablet en vloeibare druppels om via de mond in te nemen. Het wordt meestal één of twee keer per dag ingenomen, afhankelijk van het preparaat, je leeftijd en je medische aandoening(en). Cholecalciferol is zonder recept verkrijgbaar, maar je arts kan cholecalciferol voorschrijven om bepaalde aandoeningen te behandelen.

Overleg altijd met je huisarts of apotheker over supplementen

Overleg met je huisarts of apotheker voordat je een cholecalciferol (vitamine D) supplement inneemt. Neem cholecalciferol elke dag rond dezelfde tijd in. Volg de aanwijzingen op het etiket van je product of de instructies van je arts zorgvuldig op, en vraag je arts of apotheker om uitleg over elk deel dat je niet begrijpt. Neem cholecalciferol precies zoals voorgeschreven. Neem er niet meer of minder van of neem het niet vaker dan door je arts aanbevolen. Heb je toch nog vragen, overleg dan met hem.