Het belang van planning software voor jouw bedrijf

Het belang van planning software voor jouw bedrijf

Elk bedrijf waar werknemers, leveringen of machines gepland moeten worden, is gebaat bij een goede planning. Het maken van een goede planning is zonder planning software echter een gecompliceerde en tijdrovende taak. Wat zijn de voordelen van planning software? Lees het in deze blog.

Wat is planning software?

Planning software is een handige online tool waarmee je planningen kunt maken. Vaak biedt deze software ook nog extra functies zoals het registreren van uren of voorraadbeheer.

Waarom kiezen voor een planning software in plaats van de huidige programma’s?

Bedrijven die niet beschikken over planning software gebruiken doorgaans het Office programma Excel om planningen te maken of andere online tools. Excel is een handig en veelzijdig programma, maar heeft wel enkele nadelen. Het risico van fouten is bijvoorbeeld groter, omdat alles handmatig wordt ingevoerd en het heeft vaak niet de handige functionaliteiten die planning software biedt. Als er wijzigingen in worden aangebracht, moet je de bestanden telkens opnieuw opslaan en versturen naar de mensen die de planning gebruiken. Andere online tools die niet specifiek gericht zijn op het maken van planningen, missen vaak enkele benodigde functies.

Wat zijn de voordelen van planning software?

Het gebruiken van planning software heeft voor een bedrijf de volgende voordelen:

·  Efficiëntere bedrijfsprocessen. Met behulp van planning software kunnen diverse bedrijfsprocessen op elkaar afgestemd en dus ook gesynchroniseerd worden. En met de rapportages die je met de software kunt maken, heb je meer zicht op eventuele knel- en verbeterpunten. Efficiëntere bedrijfsprocessen resulteren ook in een grotere productiviteit en een hogere leverbetrouwbaarheid.

·  Het bespaart veel tijd. Geen tijdrovende Excel sheets, vergaderingen over de planning of e-mails en telefoontjes heen en weer. Iedereen is altijd en overal up-to-date met de planning.

· Voor iedereen overal toegankelijk . Planning software maakt van gebruik van de cloud en alle informatie is dan voor iedereen overal toegankelijk. En zodra er eventuele veranderingen in de planning worden doorgevoerd, kan iedereen dit ook gelijk zien. Tegenwoordig zit er in het software pakket ook vaak een bijbehorende app, waarmee je op je mobiel toegang hebt tot de informatie.

· Integratie van software. De meeste planning tools zijn tegenwoordig makkelijk te integreren met andere softwareprogramma’s. Hierdoor hoef je niet steeds dezelfde informatie in verschillende systemen in te voeren. Alles wordt in de (cloud van de) planning software opgeslagen.

Voor welk planning softwareprogramma moet ik kiezen?

De keuze van de soort planning software hangt af van je verwachtingen en vereiste functionaliteiten. Elk softwaresysteem heeft zowel voor- en nadelen en het hangt van jouw wensen af welke keuze je uiteindelijk maakt. Bedenk voordat je verschillende softwareprogramma’s gaat vergelijken over welke functies je wilt beschikken. Doe dit in overleg met medewerkers die de software ook gaan gebruiken. Bekijk ook de vereisten van je bedrijf: is er een bepaalde webbrowser waar de software mee moet kunnen werken, hoeveel gebruikers moet het systeem aankunnen, et cetera.