Drie tips voor het voldoen aan de NEN normering voor parkeergarages

Drie tips voor het voldoen aan de NEN normering voor parkeergarages

Net als voor veel andere gebouwen, geldt er in ons land ook voor parkeergarages een NEN normering. Zo is het onder meer verplicht om noodverlichting te hebben in je parkeergarage, waarbij je gebruik kunt maken van de producten die je kunt kopen op Prolumia. Het is overigens goed om te weten dat een parkeergarage gezien wordt als een onder- of bovengrondse overdekte parkeervoorziening is. In een noodsituatie kan een vluchtroute die goed verlicht is zorgen voor een veilige uitweg, met name in combinatie met noodverlichting. Hierover kun je meer lezen in dit artikel, waarin drie tips genoemd worden wat ervoor zorgt dat je kunt voldoen in ons land aan de NEN normering voor parkeergarages op het gebied van verlichting voor dit type pand.

Leg nadruk op deze plaatsen

Volgens NEN-EN 1838:2013, artikel 4.1.2 a tot en met g, zijn er een paar plaatsen waarop de nadruk gelegd moet worden met behulp van verlichting parkeergarage. Hierbij moet je denken aan trappen en treden, maar ook aan de uitgangen van de garage. Het geldt bovendien voor toevluchtsoorden, reddingsmiddelen en oproepsystemen voor mindervaliden. Volgens de NEN normering moeten deze plaatsen in een parkeergarage stuk voor stuk verlicht worden met 1 lux. Dit geldt ook voor alle vluchtroutes in het gebouw. Hier moet je dus rekening mee houden bij het kopen van de verlichting voor in je parkeergarage. Overigens moeten de noodstroomaggregaatruimten ook voorzien zijn van 1 lux lichten, net zoals de laagspanningsruimten. Bij de aanwezige parkeervakken in lege parkeergarages hoeft dit niet, deze plekken moeten namelijk met minstens 0,5 lux verlicht worden.

Licht hulpmiddelen aan met 5 lux verticale verlichtingssterkte

Conform NEN-EN 1838:2013, artikel h tot en met k, moeten de hulpmiddelen die je mogelijk vindt in een parkeergarage aangelicht worden met 5 lux verticale verlichtingssterkte. Dit geldt voor bijvoorbeeld brandblussers, maar ook voor handbrandmelders. Deze NEN normering gaat bovendien ook over de EHBO dozen die mogelijk aanwezig zijn in een parkeergarage. Als deze hulpmiddelen in de garage hangen dan moeten ze dus aangelicht worden met 5 lux verticale verlichtingssterkte. Houd hier rekening mee bij het kopen van de lampen. Het is overigens ook zeker een aanrader om al deze hulpmiddelen te plaatsen in de parkeergarage, dit kan immers veel potentiële problemen oplossen.

Pictogrammen moeten voldoen aan NEN 3011 of NEN 6088

Ga je een nieuwe parkeergarage bouwen? Het is dan van belang dat de pictogrammen voldoen aan NEN 3011. Ga je juist een parkeergarage kopen die inmiddels al gebouwd is? De pictogrammen mogen dan voldoen aan NEN 6088, dit hoeft niet per se veranderd te worden. Als je van plan bent om meer parkeerplaatsen te creëren in het pand dan kun je NEN 3011 pictogrammen gebruiken. Het bestaande gedeelte mag dan nog wel voorzien zijn van de NEN 6088 pictogrammen, dit hoeft in principe niet aangepast te worden. Er wordt hierbij overigens geen verschil gemaakt tussen de parkeergarages die liggen boven het meetniveau en de garages die liggen onder het meetniveau.