Welke verzekering dekt wat en wat past bij mij?

Welke verzekering dekt wat en wat past bij mij?

Je auto verzekeren is verplicht. De juiste autoverzekering kan je een hoop geld besparen. Maar hoe weet je wat de beste keuze is voor jou? We helpen je op weg: in dit artikel lees je wat de verschillende dekkingen precies inhouden én wat het beste bij jouw auto en situatie past.

Optie 1: WA

WA (Wettelijke Aansprakelijkheid) is de verplichte basisdekking voor elke auto in Nederland. Omdat het om een basisdekking gaat, is dit bij de meeste verzekeraars de meest voordelige optie.

Dekking

Deze verzekering dekt de schade die je per ongeluk veroorzaakt aan anderen en andermans spullen. Wat WA niet vergoedt is een sterretje in je ruit of andere ruitschade. Ook schade door diefstal, brand en een aanrijding met loslopende dieren wordt niet gedekt. En als je eigen auto schade oploopt, bijvoorbeeld door een aanrijding, dan moet je dit zelf betalen.

Dit is de juiste keuze voor jou als;

●      je auto 9+ jaar oud is

●      je auto een relatief lage waarde heeft

●      je bereid bent om een mogelijk grote schadepost zelf te betalen

Optie 2: WA+

WA+ wordt ook wel ‘beperkt casco’ genoemd. In vergelijking tot een WA-verzekering loop je met een beperkte cascodekking minder financieel risico en ben je verzekerd tegen meer soorten schade.

Dekking

Uiteraard biedt WA+ je een basisdekking, waarmee je verzekerd bent tegen schade die je aan anderen en hun spullen veroorzaakt. Als aanvulling daarop, dekt WA+ ook schade bij o.a. brand, diefstal, brand en/of een aanrijding met loslopende dieren. Bovendien wordt ook enige schade aan je eigen auto vergoed. Zoals ruitschade. Maar als je eigen auto schade oploopt door een gewone aanrijding, dan wordt de schadepost niet gedekt.

Dit is de juiste keuze voor jou als…

●      je auto 6-9 jaar oud is

●      je goed verzekerd wil zijn tegen een gunstige premie

●      je bereid bent om mogelijke schade aan je eigen auto zelf te betalen

Optie 3: All risk

Met een all risk-verzekering geniet je van de meest uitgebreide dekking. Je betaalt er dan ook iets meer voor. All risk heet ook wel volledig casco.

Dekking

Naast de schadeposten die WA en WA+ vergoeden, ben je met een all risk-dekking ook verzekerd tegen schade aan je eigen auto. Denk aan schade door joyriding, slippen, botsen en omslaan, te water raken, of vandalisme. Maar ook schade die je per ongeluk zelf veroorzaakt hebt. Door een aanrijding, bijvoorbeeld.

Dit is de juiste keuze voor jou als…

●      je auto 0-6 jaar oud is

●      je auto een relatief hoge waarde heeft

●      je verzekerd wil zijn tegen schade aan je eigen auto

●      je zo min mogelijk financieel risico wil lopen en bereid bent daar meer voor te betalen