Wat zijn de werkzaamheden van een verkoopmakelaar?

Wat zijn de werkzaamheden van een verkoopmakelaar?

Ben jij op zoek naar een verkoopmakelaar maar weet je niet goed wat je van de samenwerking kunt verwachten? Dan is dat zeker niet gek als je nog nooit eerder je huis hebt verkocht. Een verkoopmakelaar is er om jou te begeleiden in de verkoop van je huis. Daar horen dan natuurlijk een aantal taken bij die zullen worden uitgelegd in dit artikel. 

De verkoopmakelaar bepaalt de vraagprijs 

Natuurlijk is de eerste stap van het verkopen van je huis, de vraagprijs bepalen. Het kan nogal lastig zijn om dit zelf te doen aangezien je er zoveel mogelijk voor wilt krijgen én het huis snel wilt verkopen. Een verkoopmakelaar heeft hier natuurlijk veel ervaring mee en zal dan ook een waardeschatting van je huis doen. Hierbij kijkt hij of zij bijvoorbeeld naar het aantal kamers, tuin of schuur. Daarnaast zal de verkoopmedewerker jouw huis vergelijken met andere vergelijkbare huizen. In sommige gevallen profiteer je van een gratis schatting van je huis bij het inschakelen van een verkoopmakelaar.

De verkoopmakelaar promoot jouw woning 

Veel mensen die een huis willen kopen gaan eerst rondneuzen op het internet. Dan zijn goede foto’s natuurlijk super belangrijk. De verkoopmakelaar zal hiervoor zorgen en zorgt ervoor dat jouw woning komt te staan op goede huizensites zoals Funda. Daarnaast speelt sociale media ook een grote rol bij het verkopen van je huis. 

De verkoopmakelaar regelt de bezichtigingen

Dan zullen er hoogstwaarschijnlijk genoeg mensen zijn die geïnteresseerd zijn in jouw woning. Het is dan tijd voor de bezichtigingen. De verkoopmakelaar zal het contact met de potentiële kopers hebben en zal overleggen wanneer de bezichtigen plaatsvinden. 

De verkoopmakelaar regelt de onderhandeling

Dan is het tijd om te gaan onderhandelen over de prijs van de woning. De potentiële kopers zullen hoogstwaarschijnlijk beginnen met een lager bod dan de vraagprijs. Het is nu de taak van de verkoopmakelaar om de onderhandelen tussen jou en de kopers. 

De verkoopmakelaar regelt de koopakte 

Als er dan een overeenkomst is ontstaan, kan de koopakte ondertekend worden. De verkoopmakelaar zal hier ook als derde partij bij zijn. Als alle handtekeningen eronder staan, kan de koopakte naar de notaris. Daar zullen alle relevante stukken en een kopie van je identiteitsbewijs heen gaan. De notaris zal dan alle zakelijke lasten regelen en de aflossing van jouw aflopende hypotheek.