Wat is het verschil tussen een enkelas en dubbelas aanhanger?

Wat is het verschil tussen een enkelas en dubbelas aanhanger?

Aanhangwagens komen in veel verschillende soorten en maten. Zo zijn er erg veel kenmerken waar je uit kunt kiezen. Denk dan aan de afmetingen, een eigen remsysteem of niet, een open of dichte laadbak, etc. Nog zo een onderdeel waar je uit kan kiezen is of je een enkelas of dubbelas aanhangwagen wilt. Bij HAPERT hebben ze beide type aanhangwagens. Maar welke is de beste keuze? Wij leggen je hieronder het verschil tussen een enkelas en dubbelas aanhanger uit!

Wat is het verschil tussen dubbelas en enkelas?

Een dubbelas en een enkelas aanhangwagen zijn eenvoudig van elkaar te onderscheiden. Een dubbelasser heeft namelijk twee assen en vier wielen, waar een enkelasser maar één as en twee wielen bezit. Deze constructie zorgt voor een aantal verschillen tussen beide varianten.

Gewicht

Door de ‘extra’ onderdelen van een dubbelasser is het gewicht van de aanhangwagen zelf hoger. Omdat bij veel vereisten naar het totaalgewicht van een aanhanger wordt gekeken, dus het gewicht van de aanhanger en het laadvermogen samen, mag een dubbelasser vaak minder laadvermogen hebben. Dit is erg dubbel, want door de extra as en wielen kan deze constructie praktisch gezien juist zwaarder gewicht verantwoord vervoeren dan een enkelasser.

De aanhangwagen in stilstand

Het verschil tussen vier en twee wielen is met name van belang bij het bevestigen, laden en stallen van de aanhangwagen. Een dubbelasser blijft immers recht staan op vier wielen, waar de enkelasser kantelt. Dit is moeilijker bevestigen aan de auto en het volladen. Aan de andere kant rolt de enkelasser weer niet zomaar weg. Aan een dubbelasser moet een wielklem worden bevestigd om te voorkomen dat deze ongewenst gaat rollen. 

Verschil in hanteerbaarheid

Het is een misverstand dat een dubbelasser minder gevoelig is om te slingeren. Als de lading niet goed verdeeld is, zal ook de dubbelasser gaan slingeren. Er zijn zelfs verschillende situaties dat een enkelasser juist hanteerbaarder is in gebruik. Door de extra wringkracht is de dubbelasser minder wendbaar, zeker in zijdelingse bewegingen. Ook bij verkeersdrempels loopt een dubbelasser meer risico, omdat de enkele as altijd contact met de grond behoudt. Verder verschilt het rijcomfort niet veel van elkaar. Het is dus een individuele afweging welke aanhangwagen het beste aansluit bij jouw plannen.