Waarom je dagelijks specerijen zou moeten gebruiken

Waarom je dagelijks specerijen zou moeten gebruiken

Specerijen zijn plantaardige smaakmakers voor het eten. Ze geven smaak, geur en kleur aan je gerechten. Wanneer je kookt en daarbij verschillende specerijen gebruikt, wordt je eetlust al gewekt door de heerlijke geuren die erbij vrijkomen. Maar wist je dat veel van die smaakbommetjes ook heel goed zijn voor je gezondheid? Sommige soorten worden zelfs al eeuwenlang gebruikt als geneesmiddel of als ondersteuning bij kwaaltjes. Wij vertellen je er meer over.

De wereld der specerijen

Het is erg leuk om je te verdiepen in dit onderwerp; er gaat een nieuwe wereld voor je open, geurig en kleurrijk! In de Nederlandse keuken gebruiken we niet zo erg veel specerijen en de soorten die we als echt Hollands beschouwen, zijn dat eigenlijk helemaal niet!  Denk bijvoorbeeld aan kaneel en koekkruiden voor speculaas. In de geschiedenis hebben de Nederlanders de wereld verkend en via scheepsvaart een rijke handel opgezet. Zodoende kregen we veel producten uit ‘De Oost’, zoals Indonesië en China. Deze ingrediënten vielen letterlijk in de smaak en zo werden ze al snel helemaal ingeburgerd. Als je meer wilt weten over waar alle specerijen vandaan komen, is het een goed idee om de Grote Specerijengids te downloaden. Je leest er alles over de herkomst en het gebruik van de verschillende soorten smaakmakers. Ook leer je hoe je verse kruiden kunt gebruiken en zelf kunt kweken. 

Het verschil tussen kruiden en specerijen

Vaak hebben we het over kruiden wanneer we eigenlijk specerijen bedoelen. Dat is wel begrijpelijk, want deze begrippen zijn niet vastomlijnd.  Beide soorten zijn van plantaardige oorsprong. Meestal is het zo dat we met kruiden doelen op verse, groene plantjes waar we dan vooral het blad van gebruiken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan verse koriander, peterselie, dille en basilicum . Dit soort planten komen vooral voor in een gematigd klimaat. Met specerijen doelen we op smaakmakers uit veelal tropische gebieden. Het gaat dan om de gedroogde versie van zaad, stengels, wortels, bloemknopjes, bast en blad. 

Koken met smaak

In talloze internationale keukens gebruikt men veel meer kruiden en specerijen dan wat wij gewend zijn. De Indiase keuken is een goed voorbeeld daarvan. Met verschillende specerijen, veelal gemalen tot een geurige pasta, maakt men van simpele ingrediënten een samen zang van diverse aroma's. Maar ook in bijvoorbeeld de Marokkaanse en de Mediterrane keuken worden veel kruiden en specerijen gebruikt. Verse kruiden zijn heerlijk en zitten bomvol vitamines en mineralen. Verder heb je ook nog de pepers; een hoofdstuk apart. Over het algemeen kun je stellen dat hoe heter de temperaturen in een land zijn, hoe heter ook het eten is. Chilipepers hebben een antibacteriële werking en houden zo het eten langer goed. Verder barsten ze van de vitamine C en antioxidanten. 

Gezondheidsvoordelen

Je ziet dus dat het gebruik van specerijen ook veel gezondheidsvoordelen heeft. Voor heel veel kwaaltjes kun je kruiden en specerijen inzetten. Denk aan de bekende kruidnagel tegen de kiespijn. Kaneel heeft bijvoorbeeld een ontstekingsremmende werking en een ‘thee’ van verse munt is een wondermiddeltje tegen hoofdpijn. Veel beter dan een pijnstiller! Kruiden en specerijen maken je eten dus lekkerder én gezonder!