Thuis omgaan met een beperking

Thuis omgaan met een beperking

Het leven met een beperking of handicap is natuurlijk niet gemakkelijk, vaak heb je toch dikwijls hulp nodig van anderen. Een hele grote groep mensen wil niet zo afhankelijk zijn van anderen. Gelukkig zijn voor deze mensen een hele hoop hulpmiddelen bedacht die het voor hen toch mogelijk maken om zelfstandig te blijven of thuis te blijven wonen. Denk hierbij aan een simpele douchekruk, of een traplift. Bij mensen met een beperking of handicap moet natuurlijk ook gedacht worden aan een hele grote groep ouderen. Veel van deze ouderen willen thuis blijven wonen in plaats van in een bejaardentehuis. Voor deze mensen zijn veel van deze hulpmiddelen noodzakelijk om dan toch in huis te kunnen blijven wonen. 

Noodzakelijke en ingrijpende hulpmiddelen

Er zijn natuurlijk ook een hoop hulpmiddelen die voor veel mensen nodig zijn maar die wel wat aanpassingen aan het huis vereisen. Een van de meest gebruikte is natuurlijk de traplift. In bijna elk seniorenhuis vind je er wel in, dit voorkomt wel dat er een bed in de woonkamer geplaatst moet worden. Natuurlijk moet hiervoor wel de lift geplaatst worden en moet som hiervoor de trap aangepast worden. Ook een speciaal toilet kan de nodige aanpassingen vereisen, maar wel een wereld van verschil maken voor de gebruiker. Een hoger toilet of een met stangen ernaast, dit is erg handig voor mensen die niet meer goed recht komen. Voor mensen die in een rolstoel zitten kan gedacht worden aan speciale deuren. Deze zijn vaak extra breed en hebben bijvoorbeeld een lage klink, zo kan iemand in een rolstoel toch door de deur en deze ook zelf openen en sluiten. 

Simpele zaken die het leven makkelijker maken

Voor veel hulpmiddelen hoeft er aan de woning niet eens iets aangepast te worden. Neem als voorbeeld een douchestoel, deze kan gemakkelijk onder de douche gezet worden, hiervoor hoeft er vaak aan de douche niets te gebeuren. Een simpele stoel kan voor een oudere of iemand met een beperking wel al het verschil maken of hij/zij zichzelf kan douchen en wassen of dat zij dit moeten laten doen. Zeker voor mensen die niet goed ter been zijn en niet goed meer kunnen staan kan een gladde douche natuurlijk erg gevaarlijk zijn. Een simpele wandelstok kan ook al een groot verschil maken voor wanneer men uit de douche stapt en weer naar de woonkamer wil gaan bijvoorbeeld. Een simpele wandelstok kan namelijk toch net voldoende zekerheid geven waardoor iemand niet valt.

Zorg toch dat hulp in de buurt is

Het is toch erg belangrijk dat hulp altijd aanwezig is of kan worden geroepen wanneer dit nodig is. Mocht er toch onverhoopt iets misgaan dan kan altijd hulp worden ingeschakeld. Steeds populairder worden alarmbanden of kettingen, deze zijn vaak voor oudere mensen bedoeld die nog wel eens willen vallen. Zij kunnen dan vaak niet meer bij een telefoon en kunnen nergens meer naartoe. Deze band kunnen zij om hun pols of nek dragen, aan deze band zit een grote knop, wanneer hier dan op geduwd wordt gaat een signaal naar een meldkamer. Vaak wordt er dan een opgegeven telefoonnummer gebeld om naasten te waarschuwen. Dit is ook een erg belangrijk hulpmiddel om toch in huis te hebben wanneer je hulpbehoevend bent.