Product ontworpen? 5 vragen rondom modelbescherming!

Product ontworpen? 5 vragen rondom modelbescherming!

Heb je een uniek product ontworpen dat misschien wel de markt gaat revolutioneren? Zelfs als het beoogde succes meer bescheiden blijft, voordat je jouw creatie de wereld in stuurt, is het slim om eerst even stil te staan bij modelbescherming. Om daarbij wat hulp te bieden, behandelen we hier vijf cruciale vragen die je moet overwegen om je intellectuele eigendom adequaat te beschermen.

1. Wat is modelbescherming precies?

Modelbescherming is de bescherming van het unieke uiterlijke ontwerp van een product. Hetgeen wat je beschermt kan van alles zijn, zoals de specifieke vorm van een meubelstuk, het unieke patroon op textiel, de contour van een technologisch apparaat, of zelfs de originele verpakking van een consumentenproduct. 

Dit is om ervoor te zorgen dat jouw creatie niet zomaar zonder toestemming kan worden gekopieerd of nagemaakt. En mocht dit onverhoopt wel gebeuren, dan kun je rechtelijk procederen en je gelijk halen. Niet geheel onbelangrijk in een wereld waar snel ideeën worden overgenomen en gereproduceerd.

2. Is mijn ontwerp uniek genoeg voor bescherming?

Een ontwerp wordt als uniek beschouwd als het nieuw is en een eigen karakter heeft. Dit betekent dat het ontwerp bij het publiek een andere algemene indruk moet wekken dan enig ander ontwerp dat in de markt reeds beschikbaar is.

3. Wat zijn de voordelen van modelregistratie?

Registreer je je model, dan beschik je het volledige en exclusieve recht om dit ontwerp in gebruik te nemen en te reproduceren. Dit betekent dat je actie mogelijk is tegen iedereen die jouw ontwerp zonder toestemming gebruikt. Een potentieel krachtig middel voor het beschermen van de marktpositie.

4. Hoe lang duurt modelbescherming?

In de meeste landen zal een modelregistratie specifieke productbescherming geven voor een periode die kan variëren van 5 tot 25 jaar, afhankelijk van de wetgeving en de mogelijkheid om de registratie te vernieuwen.

5. Wat zijn de stappen om modelbescherming aan te vragen?

Het proces van modelbescherming begint met een gedetailleerde beschrijving en visuele representatie van het ontwerp, gevolgd door het indienen van een aanvraag bij het relevante bureau voor intellectueel eigendom. 

Bescherming van je ontwerp is geen kleine stap om er zeker van te zijn jouw creatieve arbeid en innovatie worden gewaardeerd en beschermd in een competitieve markt. Voor gedetailleerde informatie en begeleiding over hoe je jouw model het beste kunt beschermen, bezoek bouma.nl, jouw betrouwbare merkenbureau in de Benelux. Hier kun je terecht voor professioneel advies en ondersteuning bij het veiligstellen van jouw intellectuele eigendom.