Pak emotionele verwaarlozing aan met EMDR therapie

Pak emotionele verwaarlozing aan met EMDR therapie

Je hebt vast wel eens gehoord van EMDR therapie. Maar wist je ook dat deze therapie bijzonder effectief kan zijn in het behandelen van emotionele verwaarlozing? Emotionele verwaarlozing is een vorm van trauma die vaak vergeten wordt, maar desalniettemin diep kan ingrijpen in iemands leven. In dit artikel gaan we dieper in op wat emotionele verwaarlozing precies inhoudt en hoe EMDR therapie kan helpen.

Wat is emotionele verwaarlozing?

Emotionele verwaarlozing is een vorm van trauma waarbij je niet de emotionele ondersteuning krijgt die je nodig hebt vanuit je omgeving. Het kan gaan om ouders die te druk zijn met hun carrière om tijd voor hun kinderen vrij te maken, of om ouders die simpelweg niet weten hoe ze emoties moeten uiten of hier onvoldoende aandacht aan besteden. Emotionele verwaarlozing kan leiden tot ernstige problemen zoals angststoornissen, depressie en zelfs PTSS.

Hoe werkt EMDR therapie?

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Hierbij wordt gebruik gemaakt van oogbewegingen om traumatische herinneringen te verwerken. Tijdens een EMDR sessie focus je op je traumatische herinnering terwijl je je ogen volgt naar links en rechts door middel van handgebaren. Hierdoor worden verschillende delen van je brein geprikkeld waardoor de herinnering minder intens wordt.

Maar hoe kan EMDR therapie helpen bij emotionele verwaarlozing? Door middel van EMDR kan je leren om de emotionele ondersteuning die je miste alsnog te ervaring. Dit wordt gedaan door een zogenaamde 'installer' toe te voegen aan de traumatische herinnering. De installer staat symbool voor de positieve emoties die je zou hebben ervaren als je wel de juiste ondersteuning had gehad. Hierdoor kan je brein deze positieve emoties alsnog registreren en ervaren.

Hoe kan ik EMDR therapie krijgen?

Als je denkt dat EMDR therapie jou kan helpen bij het verwerken van emotionele verwaarlozing, is het belangrijk om op zoek te gaan naar een gekwalificeerde therapeut. Niet alle therapeuten zijn gespecialiseerd in EMDR therapie, dus het is belangrijk om goed research te doen. Vraag bijvoorbeeld aan vrienden of familie of zij ervaring hebben met EMDR therapie en welke therapeut zij aanraden.

Al met al kan EMDR therapie een effectieve manier zijn om emotionele verwaarlozing te behandelen. Als je hiermee worstelt, zoek dan hulp en laat je ondersteunen in het verwerken van deze nare ervaringen. Je verdient het om een gezond en gelukkig leven te leiden!