Lekkage in de kelder, hoe kan je dit tegen gaan?

Lekkage in de kelder, hoe kan je dit tegen gaan?

Kelderlekkage, een vervelend probleem dat veel huiseigenaren kan overkomen. Wanneer er water door de muren of vloer van de kelder sijpelt, kan dit leiden tot vochtproblemen, schimmel vorming en zelfs structurele schade aan het huis. Gelukkig zijn er verschillende manieren om kelderlekkage tegen te gaan en te voorkomen. Hier bespreken we enkele effectieve methoden om lekkage in de kelder te voorkomen en wat je kan doen als je toch te maken krijgt met lekkage.

Oorzaken van kelderlekkage

Voordat we ingaan op hoe je kelderlekkage kunt tegengaan, is het belangrijk om eerst de mogelijke oorzaken van kelderlekkage te begrijpen. Er zijn verschillende redenen waarom water in de kelder kan komen, zoals:

-Slechte afwatering rondom het huis

-Lekkende leidingen of riolering

-Barsten in de kelderwanden

-Problemen met de fundering van het huis

Het is essentieel om de oorzaak van de kelderlekkage te achterhalen voordat je maatregelen neemt om het probleem op te lossen. Doe je dit namelijk niet, dan zal in de loop van tijd het probleem terugkeren. Om te voorkomen dat je harde werk voor niets is, zijn er een aantal maatregelen die je kan nemen om de lekkage op te lossen. 

Maatregelen bij kelderlekkage

Als je dus toch te maken hebt met een kelderlekkage, dan zijn er verschillende maatregelen die je kan kan nemen om het probleem permanent aan te pakken:

-Zoek de bron van de lekkage: Probeer eerst de oorzaak van de kelder lekkage te vinden. Dit kan bijvoorbeeld een lekke leiding, scheuren in de muur of problemen met de afwatering zijn.

-Repareer de lekkage: Nadat je de bron van de kelderlekkage hebt gevonden, is het belangrijk om deze zo snel mogelijk te repareren. Dit kan inhouden dat je leidingen vervangt, scheuren dicht, of de afwatering rondom het huis verbetert.

-Droog de kelder: Nadat de lekkage is verholpen, is het essentieel om de kelder grondig te drogen om vochtproblemen en schimmelvorming te voorkomen. Gebruik hiervoor een ontvochtiger en ventilatie om de luchtvochtigheid in de kelder te verminderen.

-Voorkom toekomstige lekkage: Neem preventieve maatregelen om te voorkomen dat kelderlekkage in de toekomst opnieuw optreedt. Dit kan onder andere het regelmatig controleren van leidingen en riolering, het repareren van barsten in de muren en het zorgen voor goede afwatering.

Preventieve maatregelen

Om kelderlekkage te voorkomen dat je last krijgt van lekkage of een mogelijke lekkage terugkomt, is het belangrijk om preventieve maatregelen te nemen. Hier zijn enkele tips om lekkage in de kelder te voorkomen:

-Zorg voor goede afwatering rondom het huis: Zorg ervoor dat regenwater weg kan stromen van de fundering van het huis. Dit kan worden bereikt door het installeren van goten en regenpijpen en ervoor te zorgen dat ze goed functioneren.

-Controleer regelmatig op lekkende leidingen: Houd je leidingen en riolering goed in de gaten en repareer eventuele lekkages zo snel mogelijk om kelderlekkage te voorkomen.

-Repareer barsten in de kelderwanden: Als je barsten in de kelderwanden opmerkt, laat deze dan zo snel mogelijk repareren om te voorkomen dat er water doorheen sijpelt.

-Zorg voor een goede ventilatie: Een goed geventileerde kelder helpt vochtproblemen en schimmelvorming te voorkomen.