Hond Meenemen In De Auto

Hond Meenemen In De Auto

Heel veel autobezitters vervoeren hun hond los in de auto. Dit is niet alleen onveilig voor jezelf en je hond maar ook voor de overige weggebruikers. Als je je hond los vervoert in je auto kon hij naar je toekomen terwijl je rijdt. Je kunt worden afgeleid, of je hond kan bijvoorbeeld tussen je pedalen terecht komen waardoor je niet meer kan remmen. Ook kan je hond ontsnappen bij een eventueel ongeluk. Andere weggebruikers hebben dan de neiging om je hond te gaan ontwijken waardoor er gevaarlijke toestanden kunnen ontstaan.

Autostoeltje?

Vroeger werden kinderen ook zonder autostoeltje vervoerd. Tegenwoordig vind iedereen het onverantwoord als je kinderen hierin niet zitten. Bestaat er ook zoiets voor honden? Je hond vervoer je immers ook heel vaak in de auto. Bijvoorbeeld als je naar de dierenarts gaat of een lekkere strandwandeling gaat maken.

Vervoersmand of bench

Voor honden bestaat er geen autostoeltje maar wel een vervoersmand. Deze is voor kleinere honden. Zet de mand achter de voorstoel op de achterbank. Maak hem vast met de achtergordels en zet hem dwars op de rijrichting.

Voor grotere honden is er de reiskennel of bench. Ook hier staat de kennel dwars op de rijrichting. Dan komt de klap bij de botsing minder hard aan. Gebruik de gordels op de achterbank en de kennel tegen de achterbank aan.

Autogordel?

Voor honden bestaat er ook een speciale hondengordel. Belangrijk hierbij is de hond kort wordt gehouden en niet de ruimte heeft om zich te beknellen of bij een botsing alsnog tegen de voorstoel of het dashboard te klappen.

Toch los?

Als je je hond toch los moet of wil vervoeren leg je hond dan neer op de grond voor de bijrijder stoel. Airbags zitten vaak in het dashboard waardoor je hond hierdoor niet geraakt wordt bij een eventuele botsing. Je hond mag niet te groot zijn.

Tot slot

Voor de veiligheid van jezelf, je hond en je medeweggebruikers: investeer in een veilig hulpmiddel voor het vervoer van je hond. Zoek uit hoe je hond verzekerd is ingeval van een ongeluk.

Laat je hond wennen. Ook een hond kan wagenziek worden of stress krijgen van het rijden in een auto. Begin met wennen op jonge leeftijd van de hond.

Laat je hond niet in de auto zitten als het warm is. Zorg voor voldoende water en frisse lucht.

Geef je hond geen eten of bijvoorbeeld een bot tijdens het autorijden. Dan is er ook geen risico dat hij zich verslikt als je plotseling moet remmen of een botsing krijgt.