Hoe om te gaan met kleine verwondingen?

Hoe om te gaan met kleine verwondingen?

Kleine verwondingen komen helaas maar al te vaak voor. Je snijdt jezelf tijdens het koken met een mes in je vinger, je verwondt jezelf aan een uitstekende spijker of je loopt een wondje op bij het schuren van een wand. Als je kinderen hebt, zal het ook regelmatig voorkomen dat zij een wondje hebben. Dit kan komen doordat een kind valt met zijn fiets of zich bezeert bij het bouwen van een boomhut. Maar hoe kun je nu het beste omgaan met deze kleine verwondingen? Dat lees je hieronder!

Te nemen stappen

De eerste stap bij het behandelen van een kleine verwonding, is dat de wond moet stoppen met bloeden. Overigens gaat dit vanzelf, als dit niet het geval is, raadpleeg dan meteen een huisarts. Wat volgt, is het schoonmaken van de wond. Dit is nodig omdat als je dit niet doet, er vuil in de wond kan komen. Als je kind bijvoorbeeld gevallen is met de fiets, kan het zijn dat er zand of hele kleine stukjes grind in de wond zitten. Dit soort vuil kan zorgen voor een infectie, waardoor het belangrijk is om meteen ervoor te zorgen dat de wond schoon is. Zie je geen vuil zitten? Maak dan alsnog de wond schoon, soms is vuil vrijwel niet waarneembaar met het blote oog. Er kunnen bijvoorbeeld extreem kleine deeltjes glas of grind in de wond zitten, die in een later stadium nog voor veel ellende kunnen zorgen. Als laatste moet de wond ontsmet worden, dit kan door een antisepticum te gebruiken.

Pleister of verband

De laatste stap die je moet nemen is het aanbrengen van een pleister of verband. Hiermee blijft de wond vochtig en wordt er geen korst gevormd op de verwonding. Een korst zorgt er namelijk voor dat het genezingsproces wordt vertraagd. Een pleister of verband beschermd de wond ook tegen vuil, waardoor kinderen met een wondje gewoon weer verder kunnen spelen. Het is ook aan te bevelen om wondzalf aan te brengen op de verwonding. Dit werkt namelijk ontstekingsremmend en antibacterieel. Daarnaast is deze zal bevorderlijk voor het genezingsproces en de wond wordt hiermee beter beschermd.