Hoe kies je de juiste kleuren bij LED verlichting?

Hoe kies je de juiste kleuren bij LED verlichting?

Veel mensen kiezen er tegenwoordig voor om LED verlichting te gebruiken. LED verlichting is een stuk zuiniger en veiliger. LED lampen worden veel minder vaak en snel warm. Een veel groter gedeelte van de energie wordt namelijk omgezet in licht, in plaats van warmte. Hierdoor is er minder gevaar voor brand en het verbranden van je vingers. Ook zitten er geen gevaarlijke stoffen in LED, zoals bijvoorbeeld kwik. Tegenwoordig kunnen LED lampen ook vrijwel altijd goed tegen kou, schokken en zelfs water, wat handig is als je ze buiten gebruikt. Daarom zijn de lampen een stuk veiliger, vooral als je kleine kinderen hebt.

Kleur van LED lampen

Eén van de meest genoemde nadelen van LED lampen was altijd dat de kleuren altijd erg koud en kil waren. Tegenwoordig is dit helemaal niet meer zo. LED lampen zijn verkrijgbaar in alle kleuren, soorten en maten. Je kunt LED gebruiken in huis, buiten in de tuin, in voertuigen en zelfs dicht bij water, zoals bij een zwembad. Ze zijn er als staande lampen, maar je hebt ook lichtslangen en spots om in te bouwen. Het licht van LED lampen heeft ook geen infrarood of UV straling, waardoor het licht niet zorgt voor het verbleken van andere kleuren in de ruimte.

CRI scores

Voor de kleur van lampen is er een speciale index bedacht, de Colour Rendering Index (CRI). Deze geeft aan bij verlichting in hoeverre de kleur helder wordt weergegeven. Aan de CRI kun je dus merken of de lampen afwijkend zijn van de oorspronkelijke kleuren. De schaal van deze index loopt van 0 tot 100. Hoe hoger de score, hoe feller en beter de kleuren. LED lampen hebben meestal een CRI van tussen de 80 en 100. Dit betekent dus dat de kleurweergave van LED erg goed is. Er bestaan ook nog steeds LED lampen met een lagere CRI, van rond de 75 of lager, maar deze worden veel minder gebruikt en verkocht. De kleurtemperatuur van lampen worden aangegeven in Kelvin waardes. Deze waarden staan aangegeven bij de specificaties van de lamp. Hierin is 10.000 Kelvin te vergelijken met daglicht tijdens onweer. 1900 Kelvin is het andere uiterste, namelijk erg warm licht zoals dat van een kaars.

Vroeger hadden de lampen een veel lagere score, namelijk tussen de 60 en 70, maar dit is dus al lang niet meer zo. Er zijn zelfs LED lampen met een CRI van tussen de 90 en 100. Deze worden vooral gebruikt in situaties waar de kleuren perfect afgesteld moeten zijn, zoals in winkels of bij op een filmset. De idee dat LED lampen minder mooie kleuren hebben, is dus erg achterhaald. Daarom is het aanschaffen van LED lampen bijna altijd een goed idee. Veel LED lampen kun je zelfs verstellen in kleur, waardoor ze overal toepasbaar zijn. Wil je opgewekt en wakker zijn terwijl je werk verricht? Dan kun je de lampen zetten op fel, wit licht. Heb je een gezellig etentje? Dan kun je de lampen zetten op warm, sfeervol licht en ze een beetje dempen. Tenslotte hebben LED lampen ook geen opwarmtijd. Dit betekent dat de lamp meteen de gewenste kleur en licht toont na het aanzetten.

Veel voordelen

LED lampen zijn bij aankoop wat duurder dan andere lampen. Dit geld verdien je echter al snel terug, doordat LED lampen gemiddeld veel langer meegaan. Gemiddeld namelijk zo’n 50 duizend branduren. Dit is meestal ongeveer 20 jaar. De terugverdientijd bij het gebruik van LED lampen is een flink stuk korter, namelijk 1 tot 3 jaar. Er zit daarom weinig risico aan het verkiezen van LED boven spaar- en gloeilampen. Natuurlijk zijn deze lampen ook een stuk beter voor het milieu, ook omdat de lampen makkelijk te recyclen zijn. Het kopen van LED lampen heeft dus enorm veel voordelen.