Een bouwkundige keuring: wat, waarom en wanneer?

Een bouwkundige keuring: wat, waarom en wanneer?

Je hebt vast weleens gehoord van een bouwkundige keuring, maar wat houdt zo’n keuring precies in? Waarom is het verstandig om deze uit te laten voeren? En wanneer is het beste moment voor een bouwtechnische keuring? Je leest het allemaal in deze blog.

Bouwkundige keuring: verplicht of niet?

Voordat we uitleggen wat een bouwkundige keuring inhoudt willen we graag melden dat deze keuring in de meeste gevallen niet verplicht is. Een bouwkundige keuring is verplicht wanneer de taxateur gebreken aan het huis vermoedt en inschat dat de kosten voor achterstallig onderhoud minimaal 10% van de woning is. Het is bij aankoop van een woning altijd verstandig om bij de hypotheekverstrekker te informeren naar deze mogelijke verplichting.

Wat is een bouwkundige keuring?

Nu je weet dat een bouwkundige keuring meestal niet verplicht is vraag je jezelf waarschijnlijk af wat deze bouwtechnische keuring precies inhoudt. Een bouwkundige keuring is een inspectie van een bestaande woning. Elke ruimte wordt uitvoerig geïnspecteerd door een bouwkundig expert. Op basis van zijn of haar bevindingen wordt naderhand een uitgebreid bouwkundig rapport opgesteld. In dit rapport vind je alles over de huidige staat van de woning inclusief een inschatting van de kosten om eventuele gebreken te herstellen of de woning te verbeteren. Meer weten over een bouwkundige keuring? Informeer gerust bij Huiskeur. Al jaren is dit bedrijf gespecialiseerd in bouwtechnische keuringen.

Waarom kiezen voor een bouwkundige keuring?

Een bouwkundige keuring mag dan wellicht niet verplicht zijn, maar kan wel verstandig zijn. Het zorgt er namelijk voor dat je alles te weten krijgt over de staat van het huis dat je wilt kopen. Zo voorkom je dat je te maken krijgt met onaangename verrassingen betreft het achterstallig onderhoud. Met een bouwkundig rapport weet je precies wat je kunt verwachten.

Wanneer een bouwkundige keuring laten uitvoeren?

Een bouwkundige keuring kun je voor of na het uitbrengen van een bod laten uitvoeren. In de huidige krappe woningmarkt is het vaak onmogelijk om een bouwkundige keuring uit te laten voeren voordat je een bod uitbrengt. De kans is groot dat het huis aan je neus voorbij gaat wanneer je dit wel voorstelt bij de makelaar.

Om deze reden kiezen de meeste mensen ervoor om een bouwkundige keuring uit te laten voeren nadat ze een bod hebben uitgebracht. Ben je dit van plan? Vergeet dan niet om de bouwkundige keuring op te laten nemen als ontbindende voorwaarde in het koopcontract. Hierbij moet een maximaal bedrag voor herstelkosten vastgesteld worden. Blijkt uit het bouwkundig rapport dat de kosten hoger uitkomen? Dan heb je het recht om van de koop af te zien.