Dit zijn de 3 mooiste bloemknollen voor een prachtige zomertuin

Dit zijn de 3 mooiste bloemknollen voor een prachtige zomertuin

Een knol is een verdikte, vlezige ondergrondse stengel die voedingsstoffen opslaat gedurende de winter. Het is het deel van de plant dat je meestal in het voorjaar als "blote wortel" te koop ziet. Zodra de plant heeft gebloeid en zaad heeft geproduceerd, zwelt de knol op met water en voedingsstoffen, waardoor de plant alles heeft wat hij nodig heeft om te overwinteren en het volgende jaar weer te bloeien. Knollen zijn gemakkelijk te kweken en hebben weinig verzorging nodig. Ze kunnen in elke goed gedraineerde grond worden geplant en gedijen in volle zon of gedeeltelijke schaduw. De meeste knollen bloeien van midden zomer tot begin herfst. Hier zijn 3 van de leukste bloemknollen om te kweken voor een zomertuin.

Wat is het verschil tussen knollen en bollen?

 Knollen en bollen zijn beide ondergrondse opslagorganen waarmee planten energie opslaan en overleven tijdens perioden van rust. Er zijn echter enkele belangrijke verschillen tussen beide. Knollen zijn meestal groter en langwerpiger dan bollen, en ze groeien aan het eind van een stengel in plaats van omgeven door vlezige bladeren zoals bollen. Bovendien kunnen knollen worden vermeerderd door ze te delen, terwijl bollen meestal uit zaad moeten worden gekweekt. Tenslotte produceren knollen meestal één hoofdscheut, terwijl bollen een cluster van scheuten produceren.

Waarom een zomertuin belangrijk is

 Sommige mensen denken dat tuinen er alleen voor het uiterlijk zijn en geen andere voordelen heeft. Het warmere weer zorgt voor meer insecten en dieren die kunnen helpen bij de bestuiving van de bloemen. Bovendien betekenen de langere dagen meer zonlicht voor je planten, waardoor ze groter worden en meer bloemen produceren. De zomer is ook een geweldige tijd om te experimenteren met verschillende kleurencombinaties en plantensoorten in je tuin.

Daarnaast kan een zomertuinen ook helpen om je huis te koelen. Planten geven waterdamp af aan de lucht, waardoor de temperatuur op warme dagen daalt. Tuinen kunnen ook zorgen voor natuurlijke schaduw en windschermen, die je huis beschermen tegen de elementen en je helpen besparen op energiekosten.

 3 mooiste bloemen die uit knollen groeien

Als het weer warmer wordt, beginnen veel tuiniers aan zomerbloemen te denken. Een van de beste manieren om te genieten van een mooie zomertuin is het kweken van bloemknollen. Er zijn veel verschillende soorten bloemknollen verkrijgbaar, en ze zijn er in allerlei kleuren en maten. Enkele van de mooiste knollen die uit knollen groeien zijn: 

1. Begonia knollen - Begonia knollen zijn een van de meest populaire soorten bloemknollen. Ze zijn gemakkelijk te kweken en komen in een breed scala aan kleuren, waaronder roze, wit, rood en oranje. Begonia's zijn een geweldige aanvulling op elke zomertuin.

Plant de knol met de holle kant naar boven. Plant ze ook niet diep: de bergonia knol hoeft maar 2 cm onder de grond. Plant de knollen echter niet te dicht bij elkaar, houd hiervoor 25 tot 30 cm aan. Omdat de bergonia niet diep wortelt, is het belangrijk dat de grond vochtig blijft.

2. Dahlia Knollen – de dahlia is een ander populair type bloemknollen. Ze komen in een breed scala van vormen en kleuren, waaronder geel, wit, roze, paars en rood. Er zijn veel redenen om van dahlia's te houden! Ze zijn er in een verschillende van kleuren, ze zijn gemakkelijk te kweken, en ze zijn geweldige snijbloemen. Bovendien zijn ze een van de langst bloeiende bloemen die je in je tuin kunt kweken. Dahlia's zijn perfect om een vleugje kleur toe te voegen aan elke zomertuin.

Als je voor het eerst dahlia's plant, begin dan met een paar soorten om te zien welke je het mooist vindt. Dan kan je het jaar daarna je collectie uitbreiden. Begin bijvoorbeeld met de dinnerplate dahlia Cafe au Lait. Deze bijzondere dahlia wordt zelfs als bruidsbloem gebruikt vanwege de prachtige kleur. Plant de dahlia 2 cm onder het oppervlak en geef regelmatig water als het droog is.

3. Gladiolen knollen - Gladiolen knollen zijn perfect voor het toevoegen van hoogte aan je zomertuin. Ze zijn er in verschillende kleuren, waaronder wit, roze, paars, geel en oranje. Gladiolen vormen een geweldige aanvulling op elke zomertuin.

De knollen van gladiolen kunnen in het voor- of najaar worden geplant. Ze moeten ongeveer 10 cm diep en 15 cm van elkaar geplant worden. Geef de knollen na het planten goed water en materiaal om de grond vochtig te houden. Wanneer de planten zijn uitgebloeid, kan je de bloemstelen afsnijden. Laat de bladeren wel intact, zodat de plant kan doorgaan met fotosynthese en voedsel kan produceren voor de groei van volgend jaar. In de late zomer of vroege herfst, wanneer de bladeren zijn afgestorven laat het loof op natuurlijke wijze afsterven (niet terugknippen), graaf de knollen op en bewaar ze op een koele, droge plaats tijdens de winter. Plant ze in het voorjaar opnieuw uit en geniet van een nieuwe ronde prachtige bloemen!

 Tips bij het planten van knollen

 Als je wat kleur wilt toevoegen aan je zomertuin, zijn bloemknollen een geweldige optie. Hier zijn enkele tips om de beste resultaten te krijgen:

 - Kies een zonnige plek in je tuin die goed gedraineerde grond heeft.

- Voeg voor het planten een laagje organisch materiaal toe aan de grond, zoals compost of mest. Dit helpt de knollen te groeien en gezonde bloemen te produceren.

 - Zet de knollen bij het planten ongeveer 12 centimeter uit elkaar, zodat ze ruimte hebben om te groeien.

 - Geef regelmatig water, vooral tijdens droge perioden. Bloeiende knollen hebben constant vocht nodig om optimaal te presteren.

Als je dus op zoek bent naar prachtige bloemen voor uw zomertuin, kijk dan niet verder dan deze 3 prachtige soorten. En het beste van alles is dat ze gemakkelijk te planten en onderhouden zijn. Ga er op uit en ga tuinieren!