De voordelen van het nemen van een bijbaan

De voordelen van het nemen van een bijbaan

Het studentenleven kan behoorlijk veeleisend zijn. Je moet colleges bijwonen, studeren, werken aan projecten en je hebt natuurlijk veel sociale verplichtingen. Misschien zit je wel bij een studentenvereniging, waar veel van je tijd naartoe gaat. Het is dan ook lastig om een balans te vinden tussen je academische verplichtingen en daarnaast je persoonlijke leven. 

Een manier om je balans te behouden en tegelijkertijd waardevolle ervaring op te doen, is het hebben van een bijbaan naast je studie. Een bijbaan is sowieso geen verspilling van je tijd. Het hebben van een bijbaan biedt vele voordelen die de moeite waard zijn om te overwegen. In dit artikel zal ik ingaan op de voordelen van een bijbaan.

Financieel voordeel

Het is misschien best voor de hand liggend, maar een van de voordelen van een bijbaan is natuurlijk het geld dat je ermee verdient. Studeren is al duur genoeg. Je moet collegegeld betalen, boeken kopen en boodschappen doen. Een extra zakcentje is dan ook niet verkeerd. Door een bijbaan kun je je financiële lasten beter dragen. Daarnaast geeft het verdienen van een eigen inkomen een gevoel van verantwoordelijkheid en leert het je beter met geld om te gaan. 

Ervaring in de praktijk

Een ander voordeel van een bijbaan is het opdoen van waardevolle werkervaring. Tijdens het studeren leer je veel theorie en academische kennis. Een bijbaan biedt de mogelijkheid om deze opgedane kennis toe te passen in de praktijk. Dit staat uiteraard zeer goed op je cv, waardoor je een voorsprong kan hebben op andere sollicitanten wanneer je na je studie op zoek gaat naar een baan. Daarnaast krijg je ook meer motivatie voor je studie zelf, wanneer je het in de praktijk meemaakt. Je weet dan waar je het voor doet. Kijk dus snel of er een leuke bijbaan te vinden in jouw studierichting! Als informatica student kun je bijvoorbeeld als developer Java  aan de slag gaan met een bijbaan in programmeren.

Netwerk

Wat ook fijn is aan het hebben van een bijbaan, is dat het kan bijdragen aan het opbouwen van een professioneel netwerk. Door een kijkje te nemen in de praktijk, ontmoet je mensen uit jouw vakgebied. Dit kan waardevol zijn wanneer je bijvoorbeeld op zoek bent naar een stage of een baan. 

Het hebben van een bijbaan heeft meerdere voordelen. Zo zorgt een bijbaan ervoor dat jij financieel rond kan komen, je ervaring opdoet in de praktijk en een netwerk opbouwt in het vakgebied waarin jij wil gaan werken.