De fascinerende feiten van de Burj Khalifa in Dubai

De fascinerende feiten van de Burj Khalifa in Dubai

De Burj Khalifa is een architectonisch meesterwerk en het iconische symbool van Dubai. De 828 meter hoge toren is officieel 's werelds hoogste gebouw en is een  populaire toeristische attractie geworden waar jaarlijks miljoenen bezoekers naartoe trekken om te genieten van het adembenemende uitzicht. Maar er is meer aan deze verbluffende wolkenkrabber dan alleen zijn indrukwekkende hoogte. Hier zijn 10 fascinerende weetjes over de Burj Khalifa die je moet weten.

Hoogste gebouw ter wereld

Met een hoogte van meer dan 828 meter, overschrijdt de Burj Khalifa ruimschoots de hoogte van alle andere gebouwen ter wereld. Het staat niet alleen bekend als het hoogste gebouw, maar ook als een technisch wonder.

Naast het feit dat het het hoogste gebouw ter wereld is, heeft de Burj Khalifa ook verschillende andere records gebroken, waaronder het hoogste bewoonbare verdiepingen, het hoogste observatiedek en de langste rechte lifttrajecten.

Spectaculaire uitkijkpunten

De Burj Khalifa beschikt over twee observatiedekken voor bezoekers. Het eerste dek bevindt zich op de 124e verdieping op een hoogte van 452 meter, terwijl het tweede dek, genaamd "At The Top Sky", zich op de 148e verdieping bevindt op een hoogte van 555 meter.

Via deze uitkijkpunten kun je de Burj Khalifa bezoeken in Dubai. Op een hoogte van 452 meter kun je genieten van adembenemende panoramische uitzichten over de skyline van Dubai, de Burj Al Arab, het Palm Jumeirah eiland en de omliggende woestijn.

Inspirerende architectuur

Het ontwerp van de Burj Khalifa is geïnspireerd op de geometrische vormen van de woestijnbloem Hymenocallis. De basis van de toren bestaat uit drie vleugels die uitsteken vanuit een centrale kern, waardoor het gebouw van bovenaf gezien een iconische silhouet heeft.

Hoogste restaurant ter wereld

Het At.mosphere restaurant, gelegen op de 122e verdieping van de Burj Khalifa, is 's werelds hoogste restaurant. Gasten kunnen hier genieten van gastronomische gerechten en een adembenemend uitzicht over Dubai.

Bouw van de toren

De bouw van de Burj Khalifa begon in 2004 en werd voltooid in 2010. Met een totale bouwkosten van ongeveer $1,5 miljard USD behoort het tot één van de duurste gebouwen in Dubai. Tijdens de bouw raakte Dubai in een economische crisis, wat leidde tot een last-minute naamswijziging van de toren naar Burj Khalifa. "Khalifa" is de naam van de leider van Abu Dhabi, het naastgelegen emiraat dat Dubai financieel bijstond tijdens deze economische crisis.

Wereldberoemde lichtshows

De Burj Khalifa staat bekend om zijn spectaculaire lichtshows die 's avonds de gevel van het gebouw verlichten met kleurrijke patronen en animaties. Deze shows trekken elke avond duizenden toeschouwers en hebben tijdens de oud en nieuw viering een centrale plek tijdens de vuurwerkshow.

Recordbrekende liften

De liften van de Burj Khalifa behoren tot de snelste ter wereld, met een snelheid van meer dan 10 meter per seconde. Ze brengen bezoekers in slechts enkele seconden naar de top van het gebouw.