Alle essentials die je nodig hebt voor je klussen

Alle essentials die je nodig hebt voor je klussen

Als je een echte doe het zelfer bent, dan weet je hoe belangrijk het is om verschillende klus materialen in huis te hebben. Van verschillende boren en ander gereedschap tot muurplugjes en spijkers je komt van alles tegen als je vaak je eigen klussen oppakt. Maar als je niet zo vaak klust vraag je je misschien af: “Wat zijn nou de echte klus essentials? Hoe weet je nou wat je allemaal in huis moet hebben en welke dingen nou echt overbodig zijn?” Dit is iets waar je het beste achter komt als je vaak klust. Je merkt dan vanzelf welke dingen nog ontbreken in je toolbox en welke dingen je onwijs veel gebruikt. Maar om je de moeite te besparen zetten wij alle tools voor je op een rijtje. Dan kun jij straks goed voorbereid aan je klus beginnen.

Maak het jezelf gemakkelijk

Om te beginnen zijn er een aantal dingen die je sowieso in huis moet hebben om het jezelf gemakkelijk te maken zoals bijvoorbeeld een klus ladder. Ideaal voor als je een vriend helpt met verhuizen en je in 1 dag 9 lampen op moet hangen. Of als je je oma hebt beloofd te helpen met schilderen en nèt niet bij die hoge hoeken kan reiken. Daarnaast lijkt het misschien logsich maar moet toch even genoemd worden: een gereedschapskoffer. Hier kun je al je spulletjes netjes en geordend in bewaren en kun je alles makkelijk terugvinden. Wel zo makkelijk.

Kleine klus materialen

Hieronder verstaan wij alles wat klein is, gemakkelijk opgeborgen kan worden in je gereedschapskoffer en eigenlijk altijd wel van pas komt. Denk bijvoorbeeld aan verschillende spijkers bouten, moeren en schroeven. De verschillende soorten muurplugs. Maar ook de verschillende tape soorten zoals duckttape, tesa tape, schilders tape, velcro tape etc. Ook een rolmaat is een kleine toevoeging aan je gereedschapskist die altijd en overal van pas komt. Niet direct nodig voor elke klus maar zeker wel handig om te hebben: een waterpas. Een klus potlood (zo’n dikke platte) kan ook van pas komen. 

Grotere klus materialen

Dan heb je nog de grotere klus materialen zoals een hamer, zaak, metaal zaag, klopboor, hamerboor, houtboor. Deze zijn erg klus afhankelijk dus het is niet aan te raden om alles zomaar te kopen maar in plaats daarvan alleen wat aanschaffen als je het daadwerkelijk nodig hebt voor een klus. Als je het dan gelijk goed wil doen is een accuboormachine het aller handigst. Voor de rest is voor beginners een combinatietang ook wel erg handig om te hebben.  

Safety first

Als je veel klussen zelf uitvoert is het belangrijk dat je jezelf goed beschermt. Stop daarom ook altijd een veiligheidsbril, gehoorbeschermers en veiligheidshandschoenen in je koffer. Een bril voor als je met een slijptol of circkelzaag aan de gang gaat. En gehoorbeschermers als je gaat boren. Handschoenen komen van pas als je zware en misschien scherpe objecte moet tillen waarbij je risico loopt je handen open te halen. Dit heb je niet altijd nodig maar soms moet je klussen uitvoeren waar veel stof vrij komt. Zorg er dan voor dat je altijd stofbescherming bij je draagt.