Zo creëer je schaduwplekjes in jouw tuin!

Zo creëer je schaduwplekjes in jouw tuin!

Tijd buitenshuis doorbrengen is een van de meest fijne dingen om te doen in de zomer. Dit is een van de belangrijkste redenen waarom veel mensen een huis met een tuin zoeken. Hoewel ons Nederlandse klimaat veel regen kent, zitten er in het jaar ook vaak mooie zonnige dagen tussen. In de zomer kan het wel eens voorkomen dat het erg warm wordt. Een schaduwrijke plek is dan gewenst, om jezelf en eventuele gasten koel te houden en tegen de zon te beschermen. Om ervoor te kunnen zorgen dat je comfortabel kunt genieten van de zomer, hebben we bij ZONZ Sunsails hier een aantal oplossingen voor bedacht. In dit artikel delen we de drie meest stijlvolle manieren om schaduw toe te voegen aan je tuin of balkon.

1. Een schaduwdoek als overkapping

De eerste is misschien een beetje voor de hand liggend, maar mag zeker niet missen in het lijstje van zonnewering. Een schaduwdoek is een mooie speelse oplossing om schaduw in je tuin te creëren. Het voordeel van een schaduwdoek tegenover een parasol is dat deze niet in de weg staat. Je bevestigt het doek namelijk aan een paal of met een ring aan je huis of gevel. Een ander voordeel is dat je het schaduwdoek het hele jaar door kunt laten hangen. De schaduwdoeken van ZONZ zijn gemaakt van duurzame materialen en zijn stormbestendig. Waardoor deze na de zomer niet opgeborgen hoeft te worden. Zit de juiste maat er niet tussen? Dan kun je bij ZONZ ook terecht voor maatwerk schaduwdoeken.

2. Installeer een pergola

Een pergola is een permanente, geïnstalleerde constructie met een open daksysteem. Ze zijn een waardige toevoeging voor je tuin, omdat je er aparte hoeken in je tuin mee kunt creëren. Buiten een decoratieve functie heeft een pergola ook nog een voordeel als het gaat om het bieden van schaduw. Een pergola is namelijk optimaal geschikt voor het begroeien van klimplanten. Wist je dat klimplanten ervoor zorgen dat de hitte getemperd wordt? Planten zoals de Blauweregen, de Clematis of de Druif voegen zo op een natuurlijke manier koelte toe aan je tuin in combinatie met een landelijke sfeer. Een pergola is makkelijk te installeren, dus kan prima als doe-het-zelf-project uitgevoerd worden. 

3. Combineer je pergola met een schaduwdoek

Wanneer je dan een pergola hebt, dan kun je ervoor kiezen om deze aan te vullen met een schaduwdoek. De meest voorkomende optie is een harmonicadoek. Dit systeem schuift over de pergola heen. Het voordeel is dat je met een harmonicadoek zelf kunt bepalen wanneer je in de schaduw wilt zitten of toch liever in de zon. De naam van het doek verklapt de werking ervan: wanneer je in de schaduw wilt zitten vouw je het doek open over de pergola, wanneer je wat meer zon op je terras wilt dan vouw je het doek weer dicht. Hiermee verschilt een harmonicadoek van een standaard schaduwdoek, omdat je een harmonicadoek niet op hoeft te ruimen wanneer je deze even niet gebruikt.