Woning taxatie; hoe gaat dat in zijn werk?

Woning taxatie; hoe gaat dat in zijn werk?

Als je van plan bent om een woning te gaan kopen zul je al gauw merken dat je de hulp nodig hebt van verschillende experts. Eén van die experts gaan we in dit artikel uitlichten, de taxateur. We vertellen alles over wat een taxateur precies doet en waarom het inschakelen van deze expert zo belangrijk is.

Waar is een taxateur goed voor?

Als je een huis gaat kopen is het belangrijk om te weten wat de huidige waarde precies is. De taxateur is de expert die die voor jou vaststelt. De waarde wordt bepaald door verschillende factoren. Zo wordt er gekeken naar wat voor type huis het is, een rijtjeshuis, vrijstaand huis of een twee onder één kap woning. Ook wordt er gekeken naar de aantal kamers, hoe de woning is onderhouden en natuurlijk speelt ook de omgeving een rol. Taxateurs moeten tijdens de beoordeling zich houden aan diverse regels die vastgesteld zijn en alles wordt vastgelegd op een daarvoor bedoelde taxatierapport. Een verplicht rapport die de bank eist bij het aanvragen van een hypotheek. De reden hiervoor is dat je niet meer mag lenen dan de daadwerkelijke woningwaarde. Bij een nieuwbouw liggen de regels wel anders. Bekijk deze website voor een taxateur.

Huis laten taxeren, wanneer?

Het is goed om voor de huizen zoektocht te weten wanneer je precies de woning moet laten taxeren door een taxateur. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Op het moment dat je het koopcontract gaat tekenen na meerdere bezichtigen moet je direct een taxateur inschakelen. Zo kun je zo snel mogelijk de financiering rond krijgen en genieten van je nieuwe stek. Hou er rekening mee dat taxateurs het over het algemeen vrij druk hebben en het even kan duren voordat je een afspraak kunt maken.

Woz waarde hetzelfde als de taxatiewaarde?

Veel mensen denken dat de woz waarde hetzelfde is als de taxatiewaarde. Dit is absoluut niet het geval. De woz waarde is een geschatte waarde door de gemeente op basis van informatie die uit het verleden komt. Het is dus een ruwe inschatting en kun je daarom niet vergelijken met de actuele waarde.