Wereldbol, globes en aardbollen. Dit wil je erover weten.

Wereldbol, globes en aardbollen. Dit wil je erover weten.

De aarde is rond. Wereldbollen en globes geven deze kennis een concrete vorm. Op roterende bollen kun je zien waar de afzonderlijke landen van de wereld zijn. Leerbollen brengen ook kennis over de grootte van het land, de geografie en de dierenwereld over. Verlichte globes zijn zeer decoratief.

Verschillende soorten wereldbollen

Normale draaibare wereldbollen tonen het geografische kaartbeeld. Als je de wereldbol verlicht, wordt de positie van de landen zichtbaar. Moderne globes kunnen worden in- en uitgeschakeld met een touch-functie. De bollen zijn gemaakt van kunststof. Grappige draaibare kurken bollen worden gebruikt als houders voor notities. Elke bol is gemodelleerd naar de natuurlijke aarde. Daarom is de aardbol licht hellend. De Meridian wordt gebruikt voor bevestiging op de standaard en vergemakkelijkt de draaifunctie. Noble stands zijn gemaakt van roestvrij staal of hout. In de regel wordt echter kunststof gebruikt. Een Globus huisbar heeft een heel andere functie. De wereldbol kan worden geopend. Alcoholische dranken en glazen worden binnen gedeponeerd. Gedraaide kolommen van massief hout en een opbergruimte maken de huisbar erg decoratief.

Leren met wereldbollen voor kinderen

Vanaf vijf jaar kunnen kinderen spelenderwijs de wereld ontdekken met de leerbol "Wat is Wat". Kleine mensen en dieren op de wereldbol en een spannend boekje met vragen, spelletjes en zoekopdrachten nodigen je uit om met de wereld om te gaan. De TipToi-wereldbol is op een vergelijkbare manier gestructureerd en biedt met de interactieve TipToi pen opwindende kennis van over de hele wereld.

Een wereldbol in de woonkamer

Op enkele uitzonderingen na hebben globes een diameter tussen de 30 cm en 34 cm. Ze staan ​​erg decoratief op een plank, op een plank of op het bureau of nachtkastje en kunnen een bedlampje vervangen. Verlichte globes creëren indirecte verlichting. Als verlichte bollen op standaards zijn gemonteerd, lijken ze bijna te zweven in het donker. Pure decoratieve objecten zijn globes met glazen steentjes op het vergulde frame.

Kwaliteitskenmerken van draaibare wereldbollen

Bekende fabrikanten van globes zijn Columbus Verlag. Columbus maakt al sinds 1909 globes. De globemaker is inmiddels in de vijfde generatie van de familie Oestergaard. Het nieuws is de keizerlijke kaart met fregatten, zeemonsters en internationale vlaggen. Een moderne wereldbol is versierd met sprankelende Samrowski-kristallen. Met de hand gelamineerde globes krijgen de titel "Quality from Leipzig" mee.

Koop een wereldbol

Hoe groot moet de wereldbol zijn? Welke functies moet de wereldbol hebben? Wil ik een staande globe of een tafelglobe kopen? Vind ik een zilverkleurige of een goudkleurige geschaalde meridiaan mooier? Dit zijn de belangrijkste vragen die u zelf moet beantwoorden voordat u een aankoop doet. Als je geen waarde hecht aan verlichting, kies dan voor een onverlichte wereldbol. Vrijwel alle globes kunnen worden bediend met spaarlampen. Kinderglobes zijn niet alleen kleiner, ze zijn ook ontworpen om geschikt te zijn voor kinderen.