Wat is het verschil tussen een psychopaat en een sociopaat?

Wat is het verschil tussen een psychopaat en een sociopaat?

Wat is het verschil tussen een psychopaat en een sociopaat? Dit is een vraag waar weinig mensen het antwoord op weten. Tegenwoordig worden de termen sociopaat en psychopaat al snel geroepen door mensen, als reactie op bepaald nieuws, of bij een personage uit een film of een serie. Maar wat houdt psychopaat of sociopaat zijn precies in? En wanneer kun je er zeker van zijn dat dit van toepassing is op iemand?

Wat is een psychopaat?

Een psychopaat is iemand die lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis. Deze stoornis wordt gekenmerkt door onder andere egocentrisme, antisociaal gedrag en wreedheid. Een psychopaat is erg gericht op zichzelf, maar heeft ook een groot manipulatief vermogen. Ze kunnen anderen makkelijk om hun vinger winden en zijn meesters in het bedriegen. Een psychopaat is niet in staat tot empathie en voelt dus ook geen schuld of spijt na een misdaad. Toch zijn er veel psychopaten die nooit een vlieg kwaad doen. Psychopathie is dus slechts een risico factor als het gaat om het vinden van misdadigers. Het hoeft niet te betekenen dat iemand ook daadwerkelijk iets kwaads in zich heeft.

Wat is een sociopaat?

Een sociopaat is niet hetzelfde als een psychopaat. Een sociopaat wordt gekenmerkt door een gebrek aan morele besef, maar wel door een normaal begrip van wat goed en fout is. Een sociopaat is vaak intelligent en kan zich dus makkelijk aanpassen in verschillende sociale situaties. In tegenstelling tot een psychopaat, is een sociopaat wel in staat om empathie te voelen. Echter zijn ze niet geïnteresseerd in de gevoelens van anderen. Sociopaten kunnen dus vriendelijk en behulpzaam lijken, maar zullen altijd hun eigen belang voorop stellen. Een sociopaat is meestal een stuk impulsiever en instabieler dan een psychopaat. Psychopaten zijn voorzichtiger en kunnen mensen makkelijker manipuleren. Ze kunnen gemakkelijk een normaal leven tonen aan de buitenwereld. Een sociopaat kan zich ook wel identificeren met andere mensen, zoals met mensen die hetzelfde denken.

Psychopaten en sociopaten hebben veel eigenschappen die je kunt vergelijken, of die hetzelfde zijn. Toch zitten er een aantal grote verschillen tussen de twee. Zo wordt er ook gedacht dat sociopaten zo geworden zijn door hun omstandigheden, terwijl psychopaten waarschijnlijk op deze manier geboren zijn.