Wat voor fietsmaat heb ik nodig?

Wat voor fietsmaat heb ik nodig?

Je wilt een fiets kopen, maar je weet niet welke maat je nodig hebt. Dat is logisch, want iedereen is anders en iedere fiets is ook weer anders. Gelukkig kun je heel gemakkelijk zelf uitrekenen welke fietsmaat je nodig hebt! In dit artikel leggen we uit hoe dat moet. We geven ook een aantal tips voor wanneer je de juiste fietsmaat hebt gevonden.

Belang van de juiste maat vinden

Het is belangrijk dat je fietst op een fiets die goed bij jou past. Als je fietsmaat niet goed is, kan dit leiden tot blessures. Daarnaast is het ook gewoon prettiger om op een fiets te rijden die goed bij je past. Je voelt je dan fitter en meer in balans. Kortom, het is belangrijk dat je de tijd neemt om de juiste fietsmaat te vinden.

Hoe weet ik welke maat ik nodig heb?

Als je een nieuwe fiets wilt kopen, is het belangrijk dat je de juiste maat kiest. Fietsen zijn er namelijk in verschillende maten. Dit hangt af van je lichaamslengte en ook van de wielmaat. Gelukkig is het heel eenvoudig om zelf je fietsmaat te berekenen. Hiervoor moet je eerst je binnenbeenlengte opmeten. Dit doe je door tegen de muur te staan, met je voeten 20 centimeter van elkaar af. Meet in deze houding de afstand tussen je kruis en de grond. Deze lengte (in centimeters) vermenigvuldig je vervolgens met 0,66. Het getal dat hier uitkomt, is de framehoogte die je moet aanhouden bij het kopen van een fiets.

Kinderfietsen

Wil je de wielmaat berekenen voor een fiets voor kinderen? Dan kun je dit doen aan de hand van hun kledingmaat. Hiervoor kun je het beste even een tabel opzoeken op internet. Je kunt hier ook tabellen vinden voor fietsen voor volwassenen en zelfs sites waarop je gemakkelijk jouw framehoogte kunt laten berekenen.

Zit je precies tussen twee verschillende maten in? Dan kun je in de meeste gevallen het beste kiezen voor een hoger frame. Fiets je op sportieve wijze? Bijvoorbeeld om te wielrennen of mountainbiken? Dan is het beter om voor een slag kleiner te kiezen. Zorg dat je altijd de juiste maat fiets koopt, om klachten en ongelukken te voorkomen. Vooral bij kinderen is het belangrijk dat de fiets niet te hoog of te laag is.