Wat is Furosemide en waar wordt het voor gebruikt?

Wat is Furosemide en waar wordt het voor gebruikt?

Furosemide is een geneesmiddel dat onder andere gebruikt wordt om het vochtgehalte in het lichaam te verlagen. Het wordt ook wel 'waterpilletje' of 'diureticum' genoemd, omdat het de nieren stimuleert om meer urine te produceren. In dit artikel vertellen we je alles over Furosemide: wat het is, waarvoor het wordt gebruikt en hoe je het kunt innemen.

Wat is Furosemide precies?

Furosemide is een medicijn dat in verschillende landen ter wereld verkrijgbaar is onder de merknaam Lasix of Diafusor. In Nederland wordt het geneesmiddel alleen onder de merknaam Lasix verkocht. Furosemide is een zogenaamd 'loopdiureticum'. Dat betekent dat het diuretische effect van het middel vrij snel intreedt, maar ook weer relatief snel afneemt. Hierdoor moet Furosemide dagelijks worden ingenomen om het gewenste effect te bereiken.

Furosemide wordt gemaakt in tabletvorm, maar ook als injectie of infusievloeistof. Het middel behoort tot de groep van geneesmiddelen die officieel 'geneesmiddelen met medische noodzaak' worden genoemd. Dat betekent dat Lasix alleen op doktersrecept verkrijgbaar is. Je kunt dit dus niet bij een drogisterij kopen.

Waarvoor wordt Furosemide gebruikt?

Furosemide werkt door de nieren te stimuleren om meer vocht en natrium (keukenzout) uit de urine te halen. Dit zorgt ervoor dat je meer plas moet doen en dus vocht verliest. Het middel wordt onder andere gebruikt om het vochtgehalte in het lichaam te verlagen of om de bloeddruk te verlagen.

Furosemide kan ook worden gebruikt in combinatie met andere geneesmiddelen, zoals vloeistoffen en elektrolyten. Dit is nodig om ervoor te zorgen dat je niet uitdroogt. Het middel wordt dan ook vaak voorgeschreven aan mensen die in het ziekenhuis liggen en intraveneus vloeistoffen krijgen.

Het innemen van Furosemide

Over het algemeen kun je Furosemide gewoon innemen met wat water. Het is belangrijk dat je het middel inneemt met voldoende vloeistof, omdat dit ervoor zorgt dat je niet uitdroogt. Furosemide werkt ongeveer een uur na inname, maar het effect kan per persoon verschillend zijn. Sommige mensen moeten het middel twee keer per dag innemen, terwijl anderen maar één keer per dag een tablet hoeven te nemen.

Furosemide wordt soms intraveneus toegediend, bijvoorbeeld wanneer een snel diuretisch effect nodig is. Dit gebeurt onder andere in het ziekenhuis, bijvoorbeeld na operaties, of bij mensen die ernstig nierfalen hebben.

Furosemide kan ook intraveneus toegediend worden aan pasgeboren baby's met ernstige vormen van congenitaal nierfalen. Dit is een aangeboren nierziekte die ervoor zorgt dat de nieren niet goed werken.