Wanneer wordt as vrijgegeven na crematie?

Wanneer wordt as vrijgegeven na crematie?

Wanneer as vrijgegeven aan de familie na crematie? Dat is een vraag die veel mensen stellen. Er bestaat hier geen simpel antwoord op, omdat iedere situatie anders is. In dit artikel proberen wij daarom zo goed mogelijk antwoord te geven op deze vraag. Hoe gaat een crematie te werk? Wat moet er allemaal gebeuren voordat je de as kunt ontvangen? En welke factoren spelen een rol bij het wachten? Dit allemaal lees je hieronder.

Wat komt er kijken bij een crematie?

Nadat een dierbare komt te overlijden is het belangrijk dat er snel gehandeld wordt. Zo moet de begrafenis of crematie snel geregeld worden, terwijl dit vaak veel werk vereist. Wat dit nog lastiger maakt, is dat je natuurlijk in een moeilijke periode zit. Zeker als iemand jong en plotseling komt te overlijden, kan dit een moeilijk opgave zijn. De crematie vindt meestal plaats kort na het overlijden. Hiervoor geldt een minimum van 36 uur en een maximum van 6 dagen. Meestal kiezen mensen ervoor om 5 dagen te wachten. Je kunt dan zoveel mogelijk mensen op de hoogte brengen van het nieuws en uitnodigingen versturen.

Na de crematieplechtigheid zal het lichaam van de overledene worden gecremeerd. Dit gebeurt in een speciaal oven, waarin het lichaam wordt geplaatst. De as die overblijft wordt vervolgens in een urn gestopt. Dit is een klein, sierlijk kistje waarin de as van de overledene bewaard kan worden. De as is dan klaar om aan de familie of nabestaanden te worden uitgereikt.

Wanneer wordt as vrijgegeven?

Je kunt de as meestal niet meteen ophalen na een crematie. Volgens de wet moet een crematorium een maand wachten tot de as wordt vrijgegeven. Dit komt omdat de familie dan genoeg tijd heeft om na te denken over wat zij met de as willen doen. Eventuele meningsverschillen kunnen worden uitgepraat buiten de hectische week van de crematie zelf. Na deze maand kun je dan het as ophalen, of het laten uitstrooien. Zo heb je ook nog lang de tijd om te kijken tussen de verschillende soorten urnen. Wil je toch al eerder de as ophalen? Dan kun je proberen een ontheffingsverzoek in te dienen. Je moet hiervoor dan wel een goede reden hebben.