Alles over het EU Dronebewijs

Alles over het EU Dronebewijs

Drones zijn de laatste jaren steeds populairder geworden. Om het vliegen met drones veilig voor iedereen te maken is gepaste wetgeving gewenst. Voorheen was er geen regelgeving op het gebied van drones, echter is dat onlangs verandert. Zo is het tegenwoordig in sommige gevallen verplicht om te beschikken over een geldig EU Dronebewijs. Dit certificaat kan men behalen door een drone opleiding te volgen. Hieronder lees je alles wat je moet weten over het EU Dronebewijs.

Wat is het EU Dronebewijs?

Het EU Dronebewijs is een brevet dat aantoont dat de persoon op de hoogte is van alle regels omtrent het vliegen met een drone én weet hoe hij of zij de drone moet besturen. Om een geldig EU Dronebewijs te behalen is het nodig om een drone cursus succesvol af te leggen. Dat kan bijvoorbeeld op deze website van een betrouwbare aanbieder.

Heb je de drone opleiding succesvol afgerond? Dan kun je een geldig EU Dronebewijs aanvragen bij het RDW. Voordat je begint met een dronecursus is het van belang om de juiste categorie te kiezen. Er zijn namelijk verschillende soorten bewijzen voor het besturen van drones. Voor de meeste drones heb je een standaard EU Dronebewijs nodig. Deze bestaat uit twee delen, namelijk het Basis certificaat (A1-A3) en het Aanvullende certificaat (A2).

Wanneer is een EU Dronebewijs verplicht?

Voor drones vanaf 250 gram is het verplicht om te beschikken over een geldig drone certificaat. Dit betekent dat je bij de meeste drones moet beschikken over een geldig EU Dronebewijs. Om te bepalen of een dronecertificaat verplicht is moet je de regelgeving van het land waarin je wilt vliegen controleren. De regels voor het besturen van drones kunnen namelijk per land verschillen. Wil je met een drone vliegen zonder brevet? Dan is het van belang dat de drone onder de 250 gram weegt. Ook moet de drone bij het RDW geregistreerd zijn indien de drone is voorzien van een camera. Een drone zonder camera hoeft niet bij de RDW geregistreerd te worden. Kortom, voor zwaardere drones is het verplicht om over een EU Dronebewijs te beschikken. Hiervoor moet de A1 en A3 cursus afgelegd worden. Dit kan eenvoudig online.