Waarom zelf je boekhouding doen als ZZP’er?

Waarom zelf je boekhouding doen als ZZP’er?

Ben je ZZP’er? Dan geniet je vast volop van de vrijheid die dit met zich meebrengt. Je kunt immers zelf bepalen welke klussen je aanneemt en tegen welk tarief je aan de slag wilt gaan. Ben jij een ZZP’er die zijn administratie uitbesteedt, omdat je dit te moeilijk lijkt om zelf te doen? Of misschien stiekem omdat je er eigenlijk niet zoveel zin in hebt? Zonde! Want als ZZP’er doe je er juist goed aan om de administratie zelf te doen. Waarom dit zo is? Dat lees je hieronder!

Precies weten hoe je ervoor staat

Krijg je nu eens per jaar te horen van de boekhouder hoe je bedrijf ervoor staat? Eigenlijk kan dat niet de bedoeling zijn, het is natuurlijk belangrijk om zelf, altijd te kunnen zien hoe je ervoor staat. Aan de hand van deze informatie, kun je namelijk ook ingrijpen als dat nodig is. Bijvoorbeeld omdat het uurtarief te laag is wat je rekent, of bepaalde kosten te hogen liggen in je bedrijf. Als je zelf de boekhouding doet, weet je ook precies hoeveel belasting (of geen belasting) je moet gaan betalen na afloop van een boekjaar, kom je nooit meer voor verrassingen te staan! Zelf precies weten hoe je ervoor staat? Dat is mogelijk als je zelf de boekhouding doet!

Bespaar kosten

Heb je alle facturen weleens opgeteld van je boekhouder? Dat loopt waarschijnlijk flink op, een aangifte hier, een adviesgesprek daar, de euro’s aan kosten vliegen je om de oren. Zelf je administratie doen heeft als voordeel dat het je flink geld bespaart. En omdat je als je het zelf doet, weet je meteen als er iets aan de hand is. Hierdoor kun je heel snel ingrijpen in je bedrijfsvoering. Wat natuurlijk ook weer geld oplevert!

Boekhouden kun je prima zelf

Als je kiest voor goede software voor je boekhouding ZZP, zul je merken dat het voeren van je administratie, eigenlijk prima te doen is. Heb je eenmaal de kennis en het ritme te pakken, dan is het prima in te vlechten in je wekelijkse werkzaamheden. Maar dan heb je wel altijd inzicht en bespaar je veel kosten. Ga jij ook je eigen administratie voeren?