Waarom is jenever zo populair?

Waarom is jenever zo populair?

Jenever, ook wel Dutch gin genoemd, is een populaire drank in Nederland. Maar waarom is jenever zo populair? Hieronder ontdek je de geschiedenis van jenever en waarom het nog steeds zo geliefd is onder Nederlanders.

Jenevers historie in Nederland

De jenever is een Nederlandse traditie die teruggaat tot de 16e eeuw. In die tijd werd jenever gemaakt van kruiden en jeneverbes, waardoor het een sterke, scherpe smaak had. Door de jaren heen is de smaak van jenever veranderd en tegenwoordig is het een veel mildere drank. Jenever wordt nog steeds gemaakt volgens traditionele recepten en wordt gezien als een echt Nederlands product. Het is daarom ook heel populair onder toeristen die Nederland bezoeken.

Verschillende soorten jenever

Er zijn verschillende soorten jenever, maar de meest populaire zijn: - Oude jenevers: Dit zijn de meest traditionele en populairste jenevers. Ze bevatten veel moutwijn en hebben vaak een kruidige en zoete smaak. - Jonge jenevers: Deze zijn populairder onder de jongeren generaties. Waarbij vele ouderen nog van de traditionele oude jenevers genieten, is jonge jenever een ontdekking uit de jaren 50. Jonge jenever is ontstaan door een te kort aan graan en dit is dan ook het voornaamste verschil met oude jenever; het bevat minder moutwijn. - Fruitige jenevers: Fruitige jenevers zijn erg populair in Nederland en worden gemaakt van verschillende fruitsoorten, zoals bessen of citrusvruchten. Voornamelijk bessenjenevers stijgen de laatste jaren enorm in populariteit en zijn vooral een hit onder studenten. Ze zijn vaak iets zoeter dan andere jenevers en perfect om te mixen in cocktails. - Korenwijnen: Korenwijnen zijn eigenlijk geen echte jenevers, maar ze lijken er wel erg op. Ze worden gemaakt van druivenpitten en bevatten vaak kruiden die ervoor zorgen dat ze een bittere smaak hebben. Kernwijnen zijn minder populair dan andere jeneversoorten, maar steeds meer mensen ontdekken deze dranksoort.

Hoe wordt jenever gemaakt?

De Nederlandse jenever is een uniek product dat al eeuwenlang door onze distilleerderijen wordt gemaakt. Het is een sterke drank met een krachtige smaak, met een eeuwenoude oorsprong. Tegenwoordig wordt de drank vaak nog steeds op dezelfde traditionele manier bereid, waardoor het zijn authentieke smaak behoudt die veel mensen aanspreekt. Jenever is erg populair in Nederland en wordt vaak gedronken na het eten of tijdens borrels en feestjes.

 Populariteit van jenever

De Nederlandse jenever is wereldwijd bekend en geliefd. Jenever verschijnt ook steeds vaker bij uitgaansgelegenheden of festivals. Je kunt er ook enorm veel cocktails mee maken, iets wat bij studenten ook erg populair is. Jenever is ook populair vanwege de verschillende soorten die er zijn. De fruitige jenevers, die minder sterk zijn dan de normale jenever. Dit maakt het mogelijk om verschillende cocktails te maken met jenever als basisdrank. Daarnaast zijn er ook veel mensen die genieten van de traditionele, stevige smaak van jenever en daarom hiervoor kiezen. Jenever is een unieke drank die je nergens anders ter wereld in dezelfde vorm kunt vinden. Dit maakt het extra bijzonder en iets waar Nederlanders trots op zijn. Jenever blijft dan ook populair en zal dat waarschijnlijk altijd blijven.

Cocktails jenever,

Er zijn talloze cocktails die je met jenever kunt maken. Ga je liever voor een bittere of een zoete smaak? Jenever is een dranksoort die goed mixt, we zetten een aantal cocktails voor je op een rijtje.

 -       Straaljager

-       Negroni

-       Old Ginger

Straaljager

Dit is jenever gecombineerd met bitter lemon. Een zomers drankje die zo lekker is dat je hem ook in de rest van het jaar kunt drinken.

-       1/3 Jonge jenever

-       2/3 Bitter Lemon

-       2-4 Ijsblokjes

-       3 schijfjes citroen

-       1 takje munt

Negroni

Deze Nederlandse cocktail is vooral populair onder bartenders. En niet gek, een erg lekkere cocktail die je maakt met korenwijn.

-       40 ml korenwijn

-       20 ml campari

-       30 ml Vermouth

-       (eventueel) 2 druppels orange bitter

-       2-4 ijsblokjes

-       Stukjes buitenschil van een sinaasappel

Old Ginger

Een fris drankje die je bij elke gelegenheid kunt drinken. Hiervoor kun je het beste oude jenever gebruiken.

-       1/3 oude (graan)jenever

-       2/3 Ginger Ale

-       Pers een limoenschijfje en voeg een schijfje toe